Svájci reményekkel és Ronaldóval rajtol a foci-Eb

Vágólapra másolva!
Szombat délután hat órakor véget ér a várakozás, és kezdetét veszi az Európa-bajnokság, amely a következő három hétben alighanem lázban tartja majd a kontinens nagy részét. A nyitómérkőzést a hagyományoknak megfelelően a házigazda játssza, a svájciak a csehek ellen lépnek pályára, majd ezt a találkozót a portugál-török összecsapás követi.
Vágólapra másolva!

Az UEFA az 1984-es tornán vezette be, hogy a kontinensviadal első találkozóját a házigazda játssza, és ezúttal a két rendező közül a svájciaknak jutott az a megtiszteltetés, hogy pályára léphetnek az első összecsapáson (az osztrákok cserébe majd a finálét rendezik), bár egyáltalán nem biztos, hogy ez olyan jó a helvét csapatnak.

A legutóbbi hat tornán ugyanis mindössze kétszer nyerte a házigazda a nyitómérkőzést: 1984-ben a franciák, 2000-ben pedig a belgák tudták begyűjteni a három pontot. Legutóbb viszont a portugálok nagy meglepetésre kikaptak a görögöktől...

A svájciak persze aligha babonásak, és ha komolyan veszik a továbbjutási esélyeiket, akkor minimum döntetlenre van szükségük Csehország ellen - de igazán boldogok alighanem csak egy győzelemmel lennének. Svájc és Csehország (utóbbi ezen elnevezés alatt) mindössze három alkalommal találkozott egymással, legutóbb még 1999-ben, amikor a csehek 3-0-ra nyertek, és a gólszerzők között már akkor is ott volt Jan Koller, akitől Karel Brückner szövetségi kapitány most is találatokat vár. Csehország hagyományosan jól szerepel az Európa-bajnokságokon, és sokan úgy vélik, hogy most is meglepetést okoz - még a sérült Tomás Rosicky nélkül is.

A középpályás hiányában Brückner a taktikát is módosította, és amolyan 4-3-2-1-re állt át, amelyben az előretolt ék természetesen Koller, mögötte pedig a jobb oldalon Libor Sionko, a balon pedig Milan Baros kapja a támadó feladatokat a középpályán. Baros egyénként a válogatottban tavaly március óta nem volt eredményes, így kissé megingott a helye a kezdő tizenegyben, de Brückner alighanem továbbra is neki szavaz bizalmat, nem pedig Václav Sverkosnak.

A középpályán a David Jarolím, Tomás Galásek, Jaroslav Plasil triónak már inkább az ellenfél támadásainak megakadályozása a feladata, a védelem pedig meglehetősen stabilnak tűnik - főleg, hogy a sérüléssel bajlódó Tomás Ujfalusi is vállalni tudja a játékot.

A helvéteknél is a csatársorban akad kérdőjel: a válogatottsági rekordot tartó Alexandre Frei helye betonbiztos, de hogy mellette ki rohamozzon, azt Jakob Kuhn sehogyan sem tudja eldönteni. A lehetőségek között van a svájci gólkirályi címet szerzett Hakan Yakin, valamint Johan Vonlanthen és Marco Streller is - a legnagyobb esélye az utóbbinak van a csapatba kerülésre. Vonlanthen a legutóbbi, barátságos találkozón ugyan a középpálya bal oldalán szerepelt, de akkor Tranquillo Barnetta sérülés miatt nem állt a csapat rendelkezésére, ezúttal viszont őt is bevetheti a szakvezető - és alighanem meg is teszi.

Forrás: EPA

Koller már nem fiatal, de még nagyon gólerős labdarúgó

Az idős szövetségi kapitánynak egyébként nemcsak a csapata Eb-szereplése miatt kell aggódnia, hiszen felesége hétfőn rosszul lett, és epilepsziás rohamok miatt kórházba kellett szállítani: a szakvezető a hét közben ki is hagyta a hivatalos sajtótájékoztatókat, helyette asszisztense, Michel Pont nyilatkozott az újságíróknak.

A várható kezdő csapatok:
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Senderos, Müller, Magnin - Behrami, Inler, Fernandes, Barnetta - Frei, Streller. Szövetségi kapitány: Kuhn.
Csehország: Cech - Grygera, Ujfalusi, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Jarolím, Galásek, Baros, Plasil - Koller. Szövetségi kapitány: Brückner.