A 3-4-3 a nyerő az [origo] Európa-válogatottban

Vágólapra másolva!
Véget ért az [origo] Európa-válogatott játék első szakasza, amelyben a topligák eredményei alapján gyűjtötték a pontokat a labdarúgók, illetve az őket beválogató menedzserek. Az első három helyen végzett "szakvezető" utolsó heti csapatát érdemes megvizsgálni, mert sok tanulsággal szolgálhat a játék második szakaszához - amelyben immár a kontinensviadal eredményei lesznek a mérvadóak.
Vágólapra másolva!

Az első helyen a Vilandia nevű együttes végzett, amelyet Vilmányi Zsolt állított össze. Az utolsó játékhéten az jó érzékkel megáldott menedzser csapata az alábbi összeállításban vágott neki a küzdelemnek: Van der Sar - Chiellini, Ricardo Costa, Sergio Ramos - Borowski, De Rossi, Rakitic, Sneijder - Hugo Almeida, Toni, Van Nistelrooy.

Ez remek döntésnek bizonyult, hiszen a végső győzelem éppen a remek hajrának, vagyis az ötödik játékhéten megszerzett temérdek pontnak volt köszönhető: a Vilandia ekkor ugyanis 91 pontot "fogott", amire az élmezőnyben egyetlen más menedzser együttese sem volt képes.

Vilmányi Zsolt ezzel lehajrázta az utolsó előtti héten még az élen álló Azzura 13-at, Koppányi Norbert együttesét, amely akkor "csupán" 55 egységet gyűjtött be - ami önmagában nem rossz teljesítmény, ám ezúttal kevésnek bizonyult az elsőséghez. Az ezüstérmes gárda összeállítása az utolsó héten az alábbi volt: Van der Sar - Chiellini, Tonetto, Capdevila - Nasri, Van der Vaart, Rakitic, Hitzlsperger - Del Piero, Nihat, Rosenberg.

A képzeletbeli bronzérem az AS Kóma fantázianevű csapaté, amelynek menedzsere Victor Fieldguard volt (alighanem művésznévvel van dolgunk): neki is pazarul sikerült a hajrá, hiszen hat helyet ugorva került a dobogóra az alábbi 11 futballistával: Van der Sar - Gallas, Pepe, Chivu - Cristiano Ronaldo, Van der Vaart, Sneijder, Ribéry - Toni, Güiza, Fernando Torres.

Mint látható, mindhárom dobogós a 3-4-3-as hadrendet választotta, ami jelzésértékű lehet a többi menedzser számára. A taktika persze érthető, hiszen érdemes a lehető legtöbb középpályást, illetve csatárt bepakolni az együttesbe, elvégre általában az ezeken a posztokon szereplők érik el a gólokat - márpedig ebben a játékban ez éri a legtöbb pontot.

Még egy közös vonás, hogy mind a három menedzsernél Edwin van der Sar állt a kapuban: a Manchester United holland portása az egész játék során a harmadik legnépszerűbb futballistának számított! Rajta kívül négy olyan futballista akad, aki két dobogós menedzsernél is a csapat tagja volt az utolsó körben.

Közülük talán a Juventus FC védőjének, Giorgio Chiellininek a neve a legnagyobb meglepetés, az már kevésbé váratlan, hogy Luca Toni, Ivan Rakitic vagy Wesley Sneijder kettejüknél is bekerült.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az egész játék során a legtöbb pontot szerzett focista, David Güiza hármuk közül csak egyetlen menedzsernél volt a csapat tagja az utolsó fordulóban, az RCD Mallorca támadója csak a bronzérmes gárdában kapott helyet.

Forrás: Getty Images

Chiellini talán éppen annak örül, hogy ilyen népszerű volt a menedzsereknél

Igaz, az AS Kómában éppen Güiza volt a "legolcsóbb" focista, míg a két, még előrébb végzett együttesben egyaránt akadt olyan labdarúgó, aki mindössze egy pontért megvehető volt. Úgy tűnik tehát, hogy érdemes berakni a csapatba egy-két "értéktelenebb" focistát annak érdekében, hogy cserébe több "drágább" labdarúgó is beférjen - aztán lehet, hogy végül éppen a gyengébbnek tartott játékosok hozzák majd a sok pontot a menedzserek számára.