D csoport: Raúl kimaradt, Larsson ismét visszatért

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság selejtezői már tavaly novemberben befejeződtek, vagyis a válogatottaknak fél évük volt arra, hogy felkészüljenek a kontinensviadalra. Természetesen ez az időszak nem telt eseménytelenül a résztvevők számára: nézzük, hogy mi történt a D csoport tagjaival, vagyis Spanyolország, Oroszország, Görögország és Svédország legjobb labdarúgóival az elmúlt hat hónapban.
Vágólapra másolva!

A hispán nemzeti tizenegy kapcsán az Eb-selejtezők után, de már a kvalifikációs torna második felében is a legnagyobb kérdés az volt, hogy Luis Aragonés szövetségi kapitány behívja-e a Real Madrid veterán klasszisát, Raúlt a keretbe. A spanyol válogatott gólrekordját tartó támadó klubjában remek szezont zárt, és a közvélemény egy személyként követelte vissza a nemzeti csapatba - Aragonés viszont már csak azért sem küldött neki meghívót, így Raúl csak a televízión keresztül nézheti majd a kontinensviadalt.

A torna után leköszönő szakember egyébként a jelek szerint mindenképpen szakítani akart a "múlttal", és inkább a fiatalabb generációra épít, ami az Eb-keret kihirdetésekor jó néhány meglepetést eredményezett. A 23-as névsorban ugyanis öt olyan futballista akadt, aki a nevezési határidő előtt még nem lépett pályára a nemzeti csapatban.

Főleg a két középpályás, Santiago Cazorla (Villarreal CF) és Rubén de la Red (Getafe CF) nevezése volt váratlan, de arra pedig valószínűleg még maga Sergio García sem számított, hogy utazhat majd a kontinensviadalra, elvégre a támadó kiesett a Real Zaragozával, és a bajnokság során mindössze négy találatot ért el.

A Valencia CF gyengélkedése Joaquín, illetve David Albelda Eb-szereplésébe került, az RCD Espanyol tavaszi visszaesése miatt pedig Raúl Tamudo és Luis García is kimaradt.

A fentiek ellenére (vagy talán éppen azért) a spanyolok felkészülése eddig remekül alakult, legalábbis ami az eredményeket illeti, hiszen a hispán nemzeti tizenegy eddig mind a három barátságos mérkőzését megnyerte: Fernando Torresék Franciaországot és Olaszországot is 1-0-ra győzték le, míg Peru elleni 2-1-re diadalmaskodtak.

A spanyolok Eb-kerete:
kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (FC Liverpool), Andres Palop (Sevilla)
védők: Sergio Ramos (Real Madrid), Carles Puyol (FC Barcelona), Joan Capdevila (Villarreal), Raul Albiol, Carlos Marchena (mindkettő FC Valencia), Fernando Navarro (Real Mallorca), Alvaro Arbeloa (FC Liverpool), Juanito (Real Betis)
középpályások: Cesc Fabregas (Arsenal), Andres Iniesta, Xavi (mindkettő FC Barcelona), David Silva (FC Valencia), Santi Cazorla, Marcos Senna (mindkettő Villarreal), Xabi Alonso (FC Liverpool), Ruben de la Red (Getafe)
csatárok: David Villa (FC Valencia), Daniel Güiza (Real Mallorca), Sergio Garcia (Real Zaragoza), Fernando Torres (FC Liverpool)