Foci-Eb: klasszis hiányzók a C csoportban

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság selejtezői már tavaly novemberben befejeződtek, vagyis a válogatottaknak fél évük volt arra, hogy felkészüljenek a kontinensviadalra. Természetesen ez az időszak nem telt eseménytelenül a résztvevők számára: nézzük, hogy mi történt a C csoport tagjaival, vagyis Románia, Franciaország, Hollandia és Olaszország legjobb labdarúgóival az elmúlt hat hónapban.
Vágólapra másolva!

Keleti szomszédaink nyolc év után jutottak ki ismét egy nagy nemzetközi tornára, és a kvalifikációt követően lejátszott két felkészülési mérkőzés bizonyítja, hogy a román együttes bárkit képes legyőzni - de ugyanakkor bárkitől ki is tud kapni.

Februárban ugyanis Victor Piturca együttese nagy meglepetésre vereséget szenvedett Izrael válogatottjától, amely azért nem tartozik az európai elitbe - hogy aztán márciusban meglepően simán verje a kontinensviadalra kijutott oroszokat.

A szbornaja ellen 3-0-ra nyert a román csapat, pedig a fő gólfelelős, Adrian Mutu be sem talált - helyette viszont mind a két Niculae, Marius és Daniel is eredményes volt. A gólok mind a két támadó számára Európa-bajnoki részvételt értek, hiszen Piturca nevezte őket a kontinensviadalra, pedig Marius egyetlen Eb-selejtezőn sem szerepelt, és ezt megelőzően utoljára 2006 májusában húzhatta fel a címeres mezt. Ő egyébként a skót élvonalban a kiesés ellen harcoló Inverness Caledonian Thistle-ben futballozik...

A kerethirdetés nagy vesztese egyébként a Recreativo Huelva középpályása, Laurentiu Rosu, aki a selejtezők során rendszeresen pályára lépett, ám tavasszal klubjában csak elvétve vetették be, így aztán az Európa-bajnokságot csak otthonról nézheti - akárcsak a jobbhátvéd George Ogararu, akinek kihagyása szintén váratlan húzásnak számított.

A középpályás Ovidiu Petre pedig sérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát, ráadásul a Galatasarayban futballozó légiós már a bajnokság befejezése után, az aranyérmet ünneplő összejövetelen, röplabdázás miatt sérült meg, míg a második számú portás, Danut Coman közvetlenül a kerethirdetés előtti edzésen törte el a hüvelykujját - így aztán az újonc portást, Eduard Stancioiut is benevezték.

A románok Eb-kerete:
kapusok: Bogdan Lobont (Dinamo Bucuresti), Marius Popa (Politehnica Timisoara), Eduard Stancioiu (CFR Cluj)
védők: Cosmin Contra (Getafe), Cristian Chivu (Internazionale), Gabriel Tamas (AJ Auxerre), Cristian Sapunaru (Rapid Bucuresti), Dorin Goian, Sorin Ghionea (mindkettő Steaua Bucuresti), Cosmin Moti (Dinamo Bucuresti), Stefan Radu (SS Lazio), Razvan Rat (Sahtar Doneck)
középpályások: Florentin Petre (CSZKA Szófia), Paul Codrea (Siena), Mirel Radoi, Nicolae Dica, Banel Nicolita (mind Steaua Bucuresti), Adrian Cristea (Dinamo Bucuresti), Razvan Cocis (Lokomotiv Moszkva)
csatárok: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Daniel Niculae (AJ Auxerre), Marius Niculae (Inverness)