Sms-sel a futballhuligánok ellen

Vágólapra másolva!
Az osztrák Belügyminisztérium javaslatára 24 órás sms-kapcsolatot alakítanak ki a benzinkutak és a rendőrkapitányságok között a június 7-én kezdődő Svájccal közösen megrendezésre kerülő labdarúgó Európa-bajnokság idejére.
Vágólapra másolva!

A rendszerbe bármelyik benzinkút ingyen beléphet, amely úgy gondolja, hogy így hatékonyabban meg tudja védeni magát és munkatársait a huligánok lehetséges támadásaitól. Az osztrák hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy sok rendbontó pénz és jegy nélkül érkezik majd Ausztriába és az élelmiszert a benzinkutak shopjaiból próbálja majd erőszakkal megszerezni.

A rendszer lényege, hogy amikor bármelyik kútról bejelentés érkezik a rendőrségre, erről néhány másodpercen belül valamennyi - a rendőrség felajánlásával élő - üzemanyagtöltő állomás sms-értesítést kap. Így mindenhol meg tudják tenni a szükséges megelőző intézkedéseket és - ha szükséges - akkor azonnal riasztani lehet a legközelebbi kapitányság munkatársait.

A rendőrség azt javasolja a rendszerbe belépőknek, hogy saját biztonságuk érdekében akkor is kérjék a hatóság segítségét, ha egy nagyobb létszámú, hangos csoport érkezik a benzinkúthoz. "Az együttműködés lényege a megelőzés" - mondta Günther Platter belügyminiszter. "A legvédtelenebbek a benzinkutak munkatársai, azt szeretnénk, ha nekik sem kellene félniük és biztonságban éreznék magukat az Eb alatt is."