Vágólapra másolva!
Veszélyes méreteket öltött Ukrajna-szerte a labdarúgó-mérkőzéseket kísérő erőszak, amely egyes futballvezetők szerint akár a 2012-es Európa-bajnokság megrendezését is kérdésessé teheti. Az Eb-nek Ukrajna Lengyelországgal közösen ad otthont.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hetekben az ukrán futballstadionokon valóságos erőszakhullám söpört végig, így alig egy hete a dnyipropetrovszki Dnyipro szurkolói Harkivban csaptak össze a rendfenntartókkal, míg a napokban Lembergben (Lviv) vívtak ütközetet a lelátókon a helyi Karpati fanatikusai a kivezényelt rendőrökkel - írta hétfői számában a kijevi orosz nyelvű Szegodnya napilap. Az újság szerint az ukrán labdarúgósport vezetői azt gyanítják: a futball-huliganizmust valakik szándékosan szítják, hogy rontsák a négy év múlva esedékes Európa-bajnokságra készülő Ukrajna és az ukrán fociszurkolók hírnevét.

A lembergi incidens kapcsán Olekszandr Jefremov, a Karpati Labdarúgó Klub elnöke a lapnak elmondta: egyre fokozódik a szurkolók agresszivitása, korábban ugyanis sem Lembergben, sem egész Ukrajnában a meccseket nem kísérte erőszak, soha nem volt olyan stadionromboló erőszakhullám, mint az utóbbi fél-háromnegyed évben.

A fanatikus szurkolói csoportosulások mintha egymással versengenének, hogy melyikük tud nagyobb balhét csapni - jegyezte meg. Lemberget említve hozzátette: a fiatalkorú szurkolók agresszivitását ideológiai vezetők szítják, akik ráadásul még politikai színezetet is adnak a randalírozásnak. Jeferemov annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a legutóbbi lembergi - mint fogalmazott - stadionpogromot provokációs szándékkal szervezték, hogy meghiúsítsák az EURO-2012 ukrajnai megrendezését.

Ugyanakkor Borisz Voszkreszenszkij, az Ukrán Labdarúgó Szövetség helyettes elnöke a lapnak cáfolta, hogy Ukrajnában bárkinek is érdekében állhatna az Eb rendezésének ellehetetlenítése. Szerinte az erőszak okai a szurkolói klubok szervezetlenségében keresendők. Mint mondta, Ukrajnában mindössze négy csapat - a kijevi Dinamo, a poltavai Vorszkla, az ahtirkai Naftovik és a donyecki Sahtar - szurkolói körében folyik komoly munka. Példaként az utóbbi klub rajongóit említette, akik ezerszám követik csapatukat idegenbe, de a jó szervezésnek köszönhetően velük soha nincs baj, mert aki kihágást követ el, azt legközelebb fel sem engedik az autóbuszra.

Az ukrán rendőrség szerint a "futball-ultrák" soraiba régóta fasisztoid és szélsőséges elemek férkőztek be, ezért például a fővárosi stadionokban nem ritkán láthatók kezüket náci köszöntésre emelő és antiszemita jelszavakat skandáló fiatal huligánok.