A labdarúgó-Eb török sztárjai lehetnek: Emre Asik, Tuncay Sanli, Arda Turan

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Emre Asik

Már több, mint 15 esztendeje válogatottnak mondhatja magát a törökök veterán védője, aki 1973. december 13-án született Bursában, és a Balikesisporban kezdte karrierjét.

Itt első idényében hátvéd létére 18 évesen hét gólt ért el, le is csapott rá a Fenerbahce. Isztambulban remekül játszott, 1994-ben az év játékosának is megválasztották, és 1995 elején a válogatottban is debütált.

Az 1996-ban megszerzett bajnoki címet követően azonban otthagyta a Fenert, és az Istambulsporba szerződött, ahol négy évet is lehúzott - majd a Galatasarayba igazolt. Ez jelentette karrierje csúcsát: a klubbal 2002-ben ismét bajnok lett, és ugyanabban az esztendőben tagja volt a világbajnoki bronzérmes válogatottnak is.

Egy évvel később sokáig úgy tűnt, hogy az angol Portsmouth FC-be szerződik, de a transzfer végül kútba esett, és Emre Asik a Besiktasban kötött ki - vagyis mindhárom isztambuli sztárklubban pályára léphetett.

Forrás: Getty Images

Két év múlva visszatért a Galatához, de az előző szezonban a német tréner, Karl-Heinz Feldkamp nem számított rá, ezért kölcsönadták az Ankaraspornak. A válogatott keretben azért megőrizte a helyét, még ha a kezdő tizenegyből ki is került - az Európa-bajnokságon a felholdasoknál rajta kívül már csak három világbajnoki bronzérmes lesz jelen.