A labdarúgó-Eb román sztárjai lehetnek: Contra, Chivu, Marica

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Cosmin Contra

1975. december 15-én született Temesváron, de pályafutását a román fővárosban, Bukarestben kezdte, mégpedig a Dinamóban. Az első csapat keretéhez húszévesen került fel, és az 1995-96-os idényben már 12 meccsen lépett pályára, sőt, egy gólt is szerzett.

A következő szezontól kezdve alapembernek számított, és védő létére meglehetősen eredményes is volt, mindegyik pontvadászatban legalább két gólt szerzett. Fel is figyeltek rá külföldön, és 1999 nyarán az akkor még ismeretlen spanyol együttes, a Deportivo Alavés szerződtette.

A vitóriai egyesületben is hamar alapember lett, első idényében 33 találkozón lépett pályára, és kétszer volt eredményes. Az Alavés a hatodik helyen végzett a Primera Divisiónban, és a csapat ezzel kvalifikálta magát az UEFA-kupába, ahol páratlan menetelést mutatott be, egészen a döntőig jutott, és csak drámai küzdelemben maradt alul a Liverpoollal szemben.

A fináléban Contra különösen jó teljesítményt nyújtott, így nem jelentett meglepetést, hogy sztárklubok egész sora versengett az aláírásáért. Végül az AC Milan lett a győztes, így a román focista csapattársával, Javi Morenóval együtt Olaszországba költözhetett, ahol azonban csak egy évet töltött el, majd visszatért Spanyolországba, mégpedig az Atlético Madridba.

Forrás: Getty Images

Itt sem tudott beilleszkedni, így kölcsönben megfordult a West Bromwich Albionnál, majd fél évet otthon, a Politechnica Timisoaránál is eltöltött. 2005 nyara óta a Getafe CF focistája, idén rendkívül emlékezetes mérkőzést játszott az UEFA-kupában a Bayern München ellen.

Jobbhátvéd létére kiváló a rúgótechnikája, sokat megy előre a támadásokkal, távoli lövései életveszélyesek - ugyanakkor híres arról, hogy könnyen "elborul az agya".