A labdarúgó-Eb német sztárjai lehetnek: Neuville, Klose, Gomez

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Oliver Neuville

Karrierje elején nem sok esélye volt arra, hogy valaha is a német válogatottban szerepeljen, lévén Svájcban, Locarnóban látta meg a napvilágot 1973. május 1-jén. Pályafutását az FC Gambarognóban kezdte, majd szülővárosa csapatában is eltöltött egy szezont.

Az 1991-92-es bajnokságban az FC Locarno ugyan csak a másodosztályban, annak is a középmezőnyében szerepelt, de Neuville teljesítményére felfigyeltek Genfben, és így 1992 nyarán a Servette FC játékosa lett. Első szezonjában a genfi gárdában mindössze 13 alkalommal lépett pályára, a következő évre azonban Neuville-nek bérelt helye lett a kezdő csapatban.

Ezt meg is hálálta, hiszen csapata legeredményesebb csatára lett, és nem kis részt vállalt abban, hogy a Servette elhódítsa a bajnoki címet. A következő években sem hagyott alább góllövő formája, hiszen előbb 15, majd 16 találattal terhelte meg az ellenfelek hálóját, a válogatottnál mégsem merült fel a neve. 1996 nyarán aztán elszánta magát a váltásra, és Spanyolországba, a CD Tenerifébe szerződött.

Itt csak egy évet töltött el, majd Rostockba igazolt, ahol hamar közönségkedvenc lett, és honosítás révén a Nationalelfbe is bekerült. Nem is maradt sokáig a Hansában, 1999 nyarán a Bayer Leverkusen igazolta le kilencmillió márkáért.

Forrás: Getty Images

A gyógyszergyáriaknál ontotta a gólokat, aktív részese volt a leverkuseniek nagy menetelésének, és 2002-ben vb-ezüstöt szerzett. Két évvel később szerződött a Borussia Mönchengladbachba, és a 2006-os vébére már innen hívták meg. Klubjával ugyan kiesett az élvonalból, de a Bundesliga 2-ben is olyan jól játszott, hogy a válogatott tagja maradt.