A labdarúgó-Eb holland sztárjai lehetnek: Ooijer, Sneijder, Afellay

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

André Ooijer

A holland Eb-keret legidősebb mezőnyjátékosa 1974. július 11-én született Amszterdamban, így aztán nem meglepő, hogy az Ajaxnál kezdte pályafutását.

A piros-fehéreknél azonban nem tartották elég tehetségesnek, hiszen a felnőttek között nem mutatkozhatott be az amszterdami gárdában: a kilencvenes évek közepén az Ajax a világ legjobb klubjának számított, így 1994-ben kölcsönadták az FC Volendamnak. Egy évvel később végleg megváltak tőle, Ooijer a Roda JC-ben kötött ki, és itt faragtak belőle jobbhátvédet (addig többnyire a védelem tengelyében játszott).

Ez remek húzásnak bizonyult, mert a bekk olyan jól futballozott, hogy a válogatottba is meghívták, 1997-ben pedig a PSV Eindhoven szerződtette. Ooijer már az 1998-as világbajnokságon is ott volt, de egyszer sem vetették be - a címeres mezben csak 1999-ben debütált, addig mindig csak kerettag volt.

A 2000-es, hazai rendezésű Eb-t azonban megint kénytelen volt kihagyni, sőt, az utolsó keretszűkítésnél 2004-es kontinensviadalról is lemaradt - pedig klubjában évek óta megbízható teljesítményt nyújtott. 2005 nyarán szeretett volna külföldre igazolni, és a Serie A-ba frissen feljutott Genoával mindenben meg is egyezett - mire a talján klubot bundázás vádjával visszaminősítették a harmadosztályba...

Forrás: Getty Images

2006-ban aztán a Blackburn Roversbe szerződött, nem sokkal azután, hogy végre pályára léphetett egy nagy nemzetközi tornán, a németországi világbajnokságon. Angliában remekül érvényesült kemény játékstílusával, és bár 2007 tavaszán egy sérülés miatt sokat hiányzott, felépülését követően alapember maradt a klubjában, sőt, a nemzeti tizenegyben is.