Svédország

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A skandináv gárda kiváló rajtot vett a selejtezők során, hiszen első négy mérkőzésén még csak pontot sem veszített, pedig a háromkoronásoknak azért akadtak nehézségeik.

Rögtön a nyitányon Lettországban csapatuk legjobbja a kapus, Rami Shaaban volt, akinek több nagy védést is be kellett mutatnia. Persze úgy is fel lehet fogni a dolgot, hogy a skandinávoknak nem kellett izgulniuk Andreas Isaksson sérülése miatt, hiszen a második számú portásuk is jó formában volt.

Ráadásul a meccs után Olof Mellberg, Christian Wilhelmsson és Zlatan Ibrahimovic vétett a házirend ellen az edzőtáborban, mire a szövetségi kapitány mindhármukat hazaküldte. Előbbi két focista elnézést kért viselkedéséért, és így rögtön vissza is kerültek a nemzeti csapatba, az FC Internazionale klasszis támadója viszont ideiglenesen lemondta a válogatottságot.

Liechtenstein ellen hazai pályán alaposan meg is izzadtak a skandinávok, a félidőben még 1-1-es döntetlenre álltak a csapatok, ám a szünet után sikerült még két gólt berámolniuk a svédeknek, akik a spanyolok ellen megmutatták, hogy a bosnyák származású támadó egyáltalán nem hiányzik nekik: a csoport rangadóján úgy nyertek 2-0-ra, hogy csapat mindkét találatát csatár szerezte: Johan Elmander és Marcus Allbäck bizonyultak eredményesnek.

Az északírek elleni idegenbeli vereséget előzetesen aligha kalkulálták be, cserébe viszont Dániából elhozták a három pontot - igaz, nem akármilyen körülmények között. Az összecsapás a tétnek megfelelően hatalmas iramban kezdődött, de eleinte úgy tűnt, hogy a vendégek jönnek ki jobban a nagy rohanásból, hiszen még félóra sem telt el, de máris háromgólos előnyhöz jutottak.

A háromkoronások egyáltalán nem érezték meg legjobbnak tartott támadójuk, Ibrahimovic hiányát, a helyén futballozó Elmander ugyanis kiválóan játszott, és a svédek a szerencsével sem álltak hadilábon - Petter Hansson szabadrúgása egy védőn megpattanva jutott a hálóba.

A szünet után azonban a szinte extázisban futballozó dánok 0-3-ról is egyenlítettek, a meccs azonban tartogatott még egy fordulatot: az utolsó percben a svédek végezhettek el szögletet, és a partjelző kiszúrta, amint a dán középpályás, Christian Poulsen ököllel gyomorszájon vágta Markus Rosenberget - a hazaiak focistája piros lapot kapott, ráadásul a játékvezető tizenegyest ítélt.

Forrás: EPA

... hogy aztán megbékéljenek. Mindenkinek jobb így, illetve dehogy is: az ellenfeleknek nem

Ezt azonban már nem lehetett elvégezni, mert egy magáról megfeledkezett hazai fanatikus berohant a pályára, és majdnem megütötte Herbert Fandelt - Michael Gravgaardnak ugyan sikerült elrántania a drukkert, de a játékvezető lefújta a meccset, főleg, mivel látta, hogy további két szurkoló is bejutott a pályára.

A három pontot a sárga-kékek kapták meg 3-0-s gólaránnyal, ami azt jelentette, hogy innentől kezdve már csak a kötelező feladatot kellett hozniuk a továbbjutáshoz. Az Izland elleni 5-0-s diadal után a Svédország-Dánia találkozó döntetlenje a kisebb meglepetés kategóriájába tartozott, bár a háromkoronások szurkolói joggal várhatták el, hogy kedvenceik megnyerik a találkozót, amely annak ellenére is rendkívül izgalmas és színvonalas volt, hogy nem született gól.

Újabb kötelező győzelem következett Liechtenstein ellen, majd Észak-Írország ellen is csupán egy döntetlen született hazai pályán. Sőt, a skandinávok nem erőltették meg magukat Madridban sem, hiszen tisztában voltak vele, hogy az utolsó körben otthon fogadják Lettországot, és ott egy döntetlen is elég lesz a számukra.

A sima spanyolországi vereség után a letteket meg is verte a csapat, és így matematikailag is bebiztosította továbbjutását, ami gyakorlatilag már hónapokkal korábban is tuti volt.

Jellemző, hogy az utolsó selejtezőn a szövetségi kapitány, Lars Lagerbäck egyet sem cserélt, mint ahogyan végig az volt a jellemző rá, hogy ugyanazokhoz a focistákhoz ragaszkodott. A csapat pedig szinte teljesen azonos a tavalyi vébén szerepelt gárdával, az alapemberek közül csupán a jobbhátvéd Mikael Nilsson nem játszott a világbajnokságon - akkor nagy meglepetést is jelentett, hogy kimaradt a keretből.

Ami pedig Ibrahimovicot illeti: ugyan visszakerült a válogatottba, és összesen hét selejtezőn szerepelt, de a deklaráltan legjobbnak számító svéd futballista egyetlen gólt sem szerzett a kvalifikációs sorozatban.