Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A törökök számára már a kvalifikációs sorozat rajtja előtt nyilvánvaló volt, hogy nem lesz egyszerű dolguk, mivel a Svájc elleni vb-pótselejtezőn történt rendbontás miatt megbüntették a szövetséget, így a nemzeti csapatnak első három mérkőzését semleges pályán, ráadásul zárt kapuk mögött kellett játszania.

A félholdasok választása végül Frankfurtra esett, ahol az első összecsapáson a máltaiak majd egy órán keresztül jól tartották magukat, de csak idő kérdése volt, hogy mikor születik meg az első gól, amit végül Nihat Kahveci jegyzett.

Ezt követte a magyarok elleni idegenbeli találkozó, ahol Tuncay Sanli bizonyult a nyerő embernek, a három pontot ugyanis az ő találata hozta meg a törökök számára. A moldávok elleni 5-0 papírforma-eredménynek számított, és külön ki kell emelni Hakan Sükürt, akit a meccs előtt sokan kritizáltak Törökországban, de a veterán támadó a maga mesternégyesével csattanós választ adott a kétkedőknek.

A Görögország elleni idegenbeli rangadó után pedig aligha volt egyetlen olyan török szurkoló is, aki ne lett volna biztos a csapat sima továbbjutásában, hiszen Athénban sikerült nyernie az együttesnek. Pedig a hellének elleni összecsapás nem úgy kezdődött Fatih Terim együttese számára, ahogyan azt a mester megálmodta, elvégre a hazaiak gyorsan vezetést szereztek - ez volt az első gól, amit a törökök kaptak a sorozatban. A folytatás viszont már a vendégek szája íze szerint alakult, a gyors egyenlítést követően a második játékrészben a török együttes további három találatot ért el, köszönhetően nem kis részben a görög kapusnak, Antoniosz Nikopolidisznek, aki két távoli lövést is "benézett".

Forrás: EPA

Jó az öreg a háznál: Hakan Sükür

Négy mérkőzés után tehát Hakan Sükürék maximális pontszámmal álltak a csoport élén, és még a norvégok elleni "hazai" 2-2-es döntetlen is megfelelő eredmény volt. Főleg, hogy azon a találkozón a skandinávok már 2-0-ra is vezettek, és a pontszerzés is csak annak köszönhetően jött össze, hogy az északiak portása, Thomas Myhre két Hamit Altintop-szabadrúgást is bevédett.

A félholdasok szerencséje azonban ezt követően elfogyott, és sorra érték el a kínosnál kínosabb eredményeket. Boszniában például rögtön el is veszítették a veretlenségüket, a 2-3 leginkább azért volt bántó, mert a bosnyákoknál nem sokkal korábban edzőcsere történt, és az új szövetségi kapitány, Fuad Muzurovics alaposan felforgatta a csapatot, de ez bejött, hiszen a törökök ellen az újonc Edin Dzseko is eredményes volt.

De ez az eredmény még mindig nem volt olyan kellemetlen, mint a máltai 2-2-es döntetlen. A szigetország válogatottja kétszer is vezetést szerzett, és bár a török együttes mind a két alkalommal villámgyorsan egyenlített, a győzelmet nem tudta megszerezni, pedig megvoltak hozzá a lehetőségei - ráadásul a hajrában kis híján a máltaiak szereztek újabb gólt.

Ilyen előzmények után került sor a Magyarország elleni találkozóra, amely az első valóban hazai mérkőzése volt a törököknek. Fatih Terim gárdája akkor sem futballozott valami jól, de némi bírói segédlettel sikerült a maga javára eldöntenie a találkozót, ám ez sem adott új lendületet a csapatnak, hiszen a következő két összecsapáson is csak egyetlen pontot gyűjtött össze a török alakulat: Moldovában mindössze egy 1-1-es döntetlenre futotta, Görögországtól pedig otthon kapott ki.

Ez utóbbi mérkőzést követően felerősödtek a Terim menesztését követelő hangok, és a szakember a sorsdöntőnek számító norvégiai találkozóra alaposan felforgatta csapatát. A kapitány több újoncot is behívott a keretbe, akik közül Semih Sentürk és Ibrahim Kas rögtön be is került a kezdők közé - utóbbit már a 16. percben lecserélte Terim, és egy másik debütánst, Gökhan Gönült küldte be a helyére, de a második félidőben egy negyedik újonc, Yusuf Simsek is beállt.

A törököknek sikerült is meglepniük a norvégokat, mégis a hazaiak szereztek vezetést Erik Hagen látványos góljával - de a vendégek ekkor sem estek ki a ritmusból. Emre Belözoglu még a szünet előtt egyenlített, és Nihat a győzelmet is megszerezte a félholdasoknak, akik ezzel közel kerültek az Eb-szerepléshez - amit aztán Bosznia hazai legyőzésével be is biztosítottak.