Hollandia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A holland szurkolók valószínűleg gólzáporos diadalt vártak kedvenceiktől az első Eb-selejtezőn Luxemburg ellen, de az Oranje csak 1-0-ra tudott nyerni.

Pedig a vezetést gyorsan megszerezték a középhátvéd Joris Mathijsen révén (a védőnek ez volt az első gólja a címeres mezben), de a többi találat sehogyan sem akart megszületni. Marco van Basten szövetségi kapitány a szünetben váratlan lépésre szánta el magát, becserélte Jan Vennegoor of Hesselinket, és a megszokott 4-3-3-as hadrendről átállt a 4-4-2-re, de ez sem hozta meg a kívánt hatást.

Fehéroroszország ellen hazai pályán már jobban ment a játék, és a Bulgáriában megszerzett pont sem volt olyan rossz eredmény, ám ezzel együtt a szövetségi kapitányt kritizáló hangok felerősödtek. A szakvezető nem hívta meg a keretbe Ruud van Nistelrooyt, mire a csatár (a középpályás Marc van Bommellel együtt) kijelentette, hogy amíg Van Basten ül a kispadon, addig nem óhajt szerepelni a válogatottban.

Ráadásul az addigi fő gólfelelős, Robin van Persie is kidőlt a sorból az albánok elleni találkozót követően, ahol az Oranje csak egy öngólnak köszönhetően tudta begyűjteni a három pontot. A hazai drukkerek a románok elleni hazai meccs után tovább elégedetlenkedhettek, hiszen a riválisnak sikerült pontot szereznie - bár a játék képe alapján ez sem lett volna teljesen jogtalan, ha a vendégek begyűjtik a három pontot.

Az Oranje szinte egyáltalán nem tudott helyzetet kidolgozni, a labda alig jutott el a középcsatárig, Klaas Jan Huntelaarig, a távoli lövéseket pedig Bogdan Lobont magabiztosan hárította. A vendégek ezzel szemben kiválóan kontráztak, és a sérült Edwin van der Sar helyett a kapuban álló Martin Stekelenburgnak több dolga volt, mint román kollégájának.

A 2006-os világbajnokság után először fordult elő, hogy a hollandok nem tudtak betalálni, és a későbbiekben sem pazar támadójátékuknak köszönhetően hozták a meccseket. Szlovéniában például Giovanni van Bronckhorst gólja hozta a három pontot a csapatnak - a találkozón egyébként a szakvezető három újoncot is avatott.

Forrás: EPA

... Van Basten is érzi, hogy nem volt túl meggyőző csapata teljesítménye

Bulgária ellen pedig végre rangadót is tudott nyerni a csapat, amelyben ott volt a Real Madrid csatára, Ruud van Nistelrooy, aki kibékült a szövetségi kapitánnyal. Az Oranje rendkívül támadó felfogásban lépett pályára, elvégre a három csatár mögött a középpályán Wesley Sneijder is szerepet kapott, aki egy pazar szabadrúgással szerzett vezetést a hazaiaknak. A vendégek csak nagyon ritkán jutottak el Van der Sar kapujáig, és miután Van Nistelrooy növelte a hollandok előnyét, nem volt kérdéses, hogy kié lesz a három pont.

A Van Nistelrooyjal való békekötés már csak azért is fontosnak bizonyult, mert a támadó Albániában is győztes gólt ért el, ezt követően azonban a holland csapat Romániában elveszítette veretlenségét. A németalföldiektől Van Persie és Sneijder is hiányzott eltiltás miatt, a kapuban pedig Stekelenburg pótolta a sérült Van der Sart. Az első félidőben azonban a holland portásnak nem volt sok dolga, igaz, kollégájának, Lobontnak sem. A fordulás után a szakadó esőben a románok beleerősítettek, és egy szabadrúgást követően az előrehúzódó középhátvéd, Dorin Goian megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Innentől kezdve a román együttes elsősorban az eredmény tartására törekedett, aminek eredményeképpen az utolsó 20 percben öt sárga lapot is kapott - de céljukat elérték, hiszen megnyerték a meccset.

A romániai botlásnak azonban nem volt nagy jelentősége maximum annyi, hogy az Oranje nem csoportelsőként, hanem másodikként jutott ki az Eb-re, hiszen ezután Szlovénia és Luxemburg ellen is nyert a gárda, és így még a Fehéroroszország elleni vereség is belefért a végelszámolásnál. A viszonylag biztos továbbjutás ellenére Van Basten továbbra is rengeteg kritikát kap a kevés szerzett gól miatt - miközben az Oranje kapta a legkevesebb találatot az Eb-selejtezők során.