Az osztrákok több millió látogatót várnak a foci-Eb-re

Vágólapra másolva!
Bár az osztrák csapat utóbbi időben nyújtott gyatra teljesítménye nem sok örömöt nyújtott a sportkedvelő házigazdáknak, az alpesi ország már jó ideje lázasan készül a labdarúgó Európa-bajnokságra, amelyet Svájccal közösen rendez meg 2008. június 7. és 29. között. Több millió külföldi szurkolót és vendéget várnak az eseményre.
Vágólapra másolva!

Ha előzetesen kiemelkedő eredményre nem is lehet számítani a piros-fehér válogatott részéről, arra igen, hogy az Eb jelentős kereskedelmi és idegenforgalmi bevételt hoz majd Ausztriának, ahol összesen tizenhét mérkőzést játszanak majd. Bécsben a döntőt is beleértve nyolcat, Salzburgban, Klagenfurtban és Innsbruckban pedig hármat-hármat. Svájcban szintén négy létesítményben lesznek a mérkőzések.

A két rendező ország számítása szerint hozzávetőleg egymillió szurkoló követi majd nyomon a mérkőzéseket magukban a stadionokban, a többiek hatalmas köztéri kivetítőkön vagy televízió-képernyőkön láthatják az összecsapásokat. A házigazdák eleve abból indulnak ki, hogy a két országot megrohamozó sportrajongók és turisták nagy része eleve jegy nélkül fog érkezni, és vagy a helyszínen próbál belépőt szerezni, vagy egyszerűen csak élvezni akarja az Eb hangulatát. Úgy saccolják, hogy a tavalyi németországi vb-hez hasonlóan az osztrák-svájci rendezésű kontinensviadal is több millió embert vonz majd. Az osztrák turisztikai hivatal legkevesebb 1,5-2 millió többlet-vendégéjszakával számol, összesen 380 millió eurós bevétellel.

Szűkebb értelemben vett szakmai szempontból Ausztria éppenséggel nem a legerősebb csoportba került, de "üzletileg" igencsak kedvezett a sorsolás a házigazdáknak: mindhárom ellenfélnek - a németeknek, a horvátoknak és a lengyeleknek egyaránt - fanatikus rajongótábora van, amelynek tagjai tömegestől kísérik el kedvenceiket a különböző helyszínekre. Ráadásul mindhárom ország viszonylag közel fekszik Ausztriához, a német-osztrák találkozók pedig mindig is örökrangadónak számítanak. Horvát- és Németországból 150-150 ezer szurkoló érkezését várják, Lengyelországból 100 ezerét.

A jegyeknek egyébként csak egyharmadát árusítják irodákon keresztül, a fennmaradó rész a nemzeti szövetségekhez, a szponzorokhoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) vándorol. Jóllehet az UEFA fogadkozott, hogy mindent megtesz az üzérkedés visszaszorítására, a feketepiac bizonyosan most is működni fog, csillagászati magasságokba hajszolva a jegyek árát - már csak azért is, mert az osztrák stadionok befogadóképessége viszonylag csekély. A legnagyobb létesítménybe, a Praterbe 50 ezren férnek be, a többi háromba alig 30 ezren. A horvát-osztrák összecsapásra egyébként már minden jegy előre elkelt, a múlt héten egy internetes aukcióshálózaton 700 euróért kínálták a belépőket, de szakemberek szerint júniusig többszörösükre is felverhetik az árakat.

Forrás: [origo]

A bécsi stadion nem annyira kicsi

A legnagyobb nyomás kétségkívül Bécsre nehezedik. Az Eb ideje alatt becslések szerint legkevesebb egymillió külföldi látogató fogja elözönleni a másfél millió lakosú osztrák fővárost. Félő, hogy a szállodák, motelek és vendégfogadók nem tudják majd maradéktalanul elszállásolni őket, nem lesz elegendő ágy. Külön gondot jelent majd a hatalmas tömeg mozgatása: bár a Prater az U2-es metróval könnyen megközelíthető, azokkal, akik a belvárosban maradnak, már több lesz a probléma.

Német mintára ugyanis Bécsben - de a többi három városban is - szurkolózónát terveznek kialakítani, amely a Városházától (Rathaus) a Hősök teréig (Heldenplatz) húzódik majd a belső körgyűrű mentén. A "Fanmeile"-t teljes egészében lezárják a közlekedés elől, ami arra szolgál majd, hogy különböző rendezvényekkel, evési-ivási lehetőséggel, műsoros programokkal és koncertekkel szórakoztassa a sportturistákat. Azzal számolnak, hogy naponta 250 ezren fordulnak majd meg a zónában, ám hogy mivel fognak odajutni, illetve a 23 órás "zárás" után eltávozni onnan, azon még törik a fejüket a városvezetők. Ráadásul óriáskivetítők nem csak a kijelölt területen, hanem a város hat másik pontján is lesznek. Egy már biztos: az Eb alatt mintegy 1500 különvonatot indít az osztrák szövetségi vasútvállalat

A turisztikai szakértők azt is bizonyosra veszik, hogy a hagyományos idegenforgalom némileg visszaesik, mert sok külföldi mondja le vagy halasztja el Ausztriába tervezett útját az Eb miatt. Maguk az osztrákok azonban csak kis mértékben hagyják magukat befolyásolni: egy felmérés szerint 70 százalékuk nem hajlandó változtatni nyaralási szándékán pusztán az Eb "kedvéért". Amúgy csupán hat százalékuk fontolgatja, hogy felkeresi az otthon megrendezett mérkőzések valamelyik helyszínét, Svájcba pedig még kevesebben akarnak elutazni - a megkérdezettek alig egy százaléka -, hogy megnézzék egyik vagy másik összecsapást.