Scolari piedesztálon, Advocaat fanyar humoránál

Vágólapra másolva!
"Amit most átélek Portugáliában, ahhoz képest szinte semmi a két évvel ezelőtti világbajnoki címünk Brazíliával. Persze a két szituáció nehezen összehasonlítható, de azt hiszem, a mostani hangulat felülmúlhatatlan" - jelentette ki Luis Felipe Scolari, a Hollandia elleni 2-1-gyel az Európa-bajnokság döntőjébe jutott Portugál válogatott brazil szakvezetője. Scolari szavai mindent elmondanak a szerda éjszakai lisszaboni atmoszféráról, a bravúros győzelem után senkit sem lepett meg, hogy a csoportmeccsek során már több oldalról is támadott edző megbízatását hirtelen a 2006-os világbajnokságig meghosszabbította Gilberto Madaíl, a Portugál Labdarúgó Szövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

"Portugália korábban sohasem jutott világverseny döntőjébe, ezért leírhatatlan ez a hangulat, amely most az országban, s persze az öltözőnkben is uralkodik", mondta Scolari a meccset követő sajtóértekezleten. "Brazília előzőleg már négyszer volt világbajnok, ezért az ötödik vb-aranyat, ha nem is közömbösen, de mégsem az újdonság varázsával fogadta a közvélemény. Ami most itt folyik, az felülmúlhatatlan" - fejtette ki az 55 éves kapitány, aki még hozzátette, hogy napra pontosan 13 évvel ezelőtt nyerte meg Portugália a 21 éven aluliak világbajnokságát, s pontosan két éve lett világbajnok Brazília is - Scolari vezetésével.

"Még egy szempontból nagy nap a mai: 1995-ben az Ajax - melynek öt játékosa lépett ma pályára a hollandoknál - legyőzte az Interkontinentális Kupa döntőjében az általam irányított Gremio Porto Alegrét. Most sikerült a visszavágás."

A sajtó által megszellőztetett, állítólagos öltözőbeli rossz hangulatról ennyit mondott Scolari: "Ilyesmi nem létezik, ez az újságírók kitalációja. Mindenki tiszteli a másikat a mi csapatunkban. A játékosok barátok, természetesen mindenkinek megvan a maga egyénisége, és a nézőpontok olykor eltérhetnek egymástól."

Figo és Deco, a régi és az új karmester viszonyáról ezt mondta: "Semmi köze a valósághoz azoknak a sajtóvéleményeknek, melyek szerint Figo becsmérlően nyilatkozott volna a honosított brazil játékosokról, például Decóról."

A meccset ekként értékelte Scolari: "Roppant kiegyenlített küzdelem volt, kár, hogy a második félidőben nem rúgtunk még egy gólt - úgy értem, az ellenfél hálójába -, amellyel végképp eldönthettük volna a csata sorsát. A két csapat játékstílusa, taktikája nagyon hasonló volt, de nekünk jutott osztályrészül az a boldogság, hogy több gólt szerezzünk, s ezzel bejussunk a fináléba. Teljesen mindegy, hogy ott ki lesz az ellenfelünk."

Scolari még tett egy bejelentést is a sajtóértekezlet végén: "Közölni szeretném önökkel, hogy szövetségünk elnöke, Gilberto Madaíl úr lakodalomról beszélt nekem az imént. Méghozzá örömteli értelemben. További két évre házasságot kötöttünk - a szövetség és én. Azaz, két évvel meghosszabbították a szerződésemet!"

Erről csak annyit, hogy egy négy napja kelt hír szerint az volt a feltétele Scolari szerződéshosszabbításának, hogy a válogatott jusson be minimum az Eb elődöntőjébe. Ez most tehát megvalósult. Amennyiben ez nem sikerült volna, Scolari nagy valószínűséggel a Benfica edzőjeként folytatta volna, José Antonio Camacho utódjaként.