Vágólapra másolva!
A szerdai elődöntő előtt az volt a közvélekedés, hogy a két együttesnek közel azonos esélye van a továbbjutásra, ám a csütörtöki találkozót megelőzően szinte mindenki azt gondolja, hogy a csehek gond nélkül bejutnak a fináléba. Szó se róla, Nedvedék eddig valóban kiemelkednek a Európa-bajnokság mezőnyéből, ám ezúttal a fő óriásölö Görögország lesz az ellenfelük, így aztán nem mehetnek biztosra. Ezzel együtt az eddigieknél is hatalmasabb szenzáció lenne, ha a hellének mennének tovább.
Vágólapra másolva!

A görögök hozzá lehetnek szokva ahhoz, hogy teljességgel esélytelennek tartják őket egy mérkőzés előtt: így volt az a nyitómérkőzésen a portugálok ellen, majd a negyeddöntőben is a címvédő franciák ellenében. Otto Rehhagel együttese azonban mindkét alkalommal bebizonyította, hogy az egységes, fegyelmezett csapatjáték csodákra képes: a görög gárdában nincsenek sztárok, ám mindenki tudja a feladatát, és azt szinte tökéletesen végre is hajtja.

Ez eddig elég volt a továbbjutáshoz, és a görögök most sem fognak változtatni eddigi játékstílusukon: nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég a csúcsformában lévő csehek ellen. Az mindenesetre biztos, hogy bármi is legyen az elődöntő eredménye, Athénban a csapatot nemzeti hősként fogják ünnepelni, Rehhagel mester (vagy ahogy egyes bulvárlapok elnevezték, Rehaklesz) pedig a görög állam díszpolgára lehet.

A trénernek egyébként, ellentétben a franciák elleni találkozóval, ezúttal minden játékosa rendelkezésére áll, hiszen Ziszisz Vrizasz eltiltása lejárt, míg Szteliosz Jannakopulosz felépült sérüléséből. Az előzetes jelek szerint mindketten vissza is kerülnek a kezdők közé: Vriszasz a csatársorban Demisz Nikolaidiszt szoríthatja ki, a középpályán pedig Kacuranisz maradhat ki a gallok elleni győztes tizenegyből.

A cseheknél az Eb-n eddig csak a védelemben volt kénytelen rendszeresen változtatni az alapcsapaton Brückner mester (kivéve persze a németek elleni találkozót, ahol szándékosan a második garnitúrát küldte pályára), és ez most sincs másként. A jobbhátvéd Martin Jiránek a dánok ellen sérült meg, és mivel még mindig nem épült fel teljesen, így posztján ismét Zdenek Grygera játszik majd, aki a kontinensviadal elején még a standard kezdők közé tartozott, de a hollandok ellen nyújtott gyenge teljesítményt követően a kispadra szorult.

A középhátvéd René Bolf viszont szerdán már teljes intenzitással edzett, így aztán ő ott lesz a kezdő tizenegyben a görögök ellen. A védelemtől felfelé pedig Brücknernek nincsen oka arra, hogy változtasson: a középpálya, illetve a csatársor a torna során végig kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Csütörtökön két futballista is beállíthat egy Eb-rekordot: Karel Poborsky a 14. mérkőzését játszhatja az Európa-bajnokságok történetében, amivel beéri Zinédine Zidane-t és Lilian Thuramot, míg az új sztár, Milan Baros gólja esetén sorozatban ötödik Eb-meccsén lenne eredményes, és ezzel Michel Platinivel kerülne egy szinte, aki 1984-ben ért el hasonló eredményt.

a várható kezdőcsapatok
Görögország: Nikopolidisz - Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz - Jannakopulosz, Baszinasz, Zagorakisz, Karagunisz - Vrizasz, Hariszteasz.
Csehország: Cech - Grygera, Bolf, Ujfalusi, Jankulovski - Poborsky, Rosicky, Galásek, Nedved - Baros, Koller.