Páncsics szerint a csapatmunka dominál az Eb-n

Vágólapra másolva!
Utoljára az 1972-es Európa-bajnokságon vett részt a magyar válogatott, s mivel akkoriban csak négy csapat kvalifikálta magát a döntőre, ez óriási eredmények számított. A belgiumi tornán pályára lépett Páncics Miklós, a Ferencváros hajdani válogatott centerhalfja is, aki ezúttal az 1972-es eseményekről és a mostani Eb-ről beszélt.
Vágólapra másolva!

- Mennyire él még élénken önben az 1972-es Eb?- kérdeztük Páncsicsot.
- Azt nem lehet elfelejteni. Nagyot hibáztunk a szovjetek elleni elődöntőben, hiszen kihagytunk egy büntetőt, majd néhány pillanattal a vége előtt előrementem egy szögletnél, és körülbelül húsz centivel ment mellé a lövésem. Nagyon bántott minket a vereség, talán ezért kaptunk ki a bronzmeccsen a belgáktól is, ettől függetlenül abban a mezőnyben nem volt szégyen a negyedik hely sem. Főként, hogy a magyar válogatott azóta sem jutott ki az Eb-re.

- A mostani torna nívóját milyennek ítéli?
- Láttam nagyon jó mérkőzéseket, de gyengéket is, méghozzá menő csapatoktól is, összességében azonban színvonalas Eb-t rendeznek a portugálok. Számomra a legnagyobb csalódás a franciák játéka. Ők egyszer sem futballoztak úgy, ahogy elvárták tőlük a torna előtt, az angolok elleni győzelmüket is kizárólag a világsztár Zidane pazar villanásainak köszönhették. Olyan érzésem volt néha, mintha a franciák nem tudták volna, mit kezdjenek a labdával, amit persze lehet a fáradtság számlájára írni, elvégre kemény idényen vannak túl a játékosok. A gallok legnagyobb problémáját Vieira kiesése okozta, mivel ő a világ egyik legjobb labdaszerző középpályása, ráadásul a passzoknál is alig hibázik, míg Henry terület híján nem tudott villogni, Trezeguet pedig formán kívül volt.

- Mit vár az elődöntőktől és a döntőtől?
- A csehek látszanak a legegységesebbnek, persze a futballban nem mindig érvényesül a papírforma. Figyelembe kell venni a görögöket is, mivel a német edző, Otto Rehhagel megtanította őket védekezni és fegyelmezetten futballozni, ami fontos, ugyanis a technikai képzettségükkel, mozgékonyságukkal korábban sem volt baj. A portugálok a hazai közönség előtt lélektani előnyben vannak, visszahozták a reményt a kezdeti bukdácsolás után, ám játékban ők is elmaradtak a várttól, vagyis a végén a csehek sikerét várom.

- A játékosok közül kit emelne ki?
- A cseh Barost a múltban nem láttam sorozatban ilyen jól játszani, ettől függetlenül ezen az Eb-n leginkább a csapatmunka dominál. Érdekes megfigyelni, hogy a legnagyobb sztárok is miként loholnak vissza saját térfelükre a labda elvesztése után, azaz az alázat a mai modern labdarúgásban döntő jelentőségű. Úgy érzem, a cseheknek, Nedveddel az élen, ezen a téren is komoly erényeik vannak.

Bánki József

Rehhagel: Csehország esélyesebb/euro2004/20040629elozetes.html?pIdx=2A cseh siker milliókat hoz a szövetségnek/euro2004/20040629elozetes.html?pIdx=3