Advocaat szerencsésnek tartja csapatát

Vágólapra másolva!
"Olyan ez, mint a lottó: akinek több szerencséje van, nyer" - nyilatkozta Dick Advocaat, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Svédország elleni, tizenegyes-párbajban kivívott negyeddöntő-sikert követően. Az Európa-bajnokságon harmadikként elődöntőbe jutott válogatott trénere bevallotta, megkönnyebbült. A holland szurkolók boldogok, egyelőre megbocsátottak a szakvezetésnek.
Vágólapra másolva!

Hajnalig tartó örömünnep volt Hollandiában azok után, hogy a labdarúgó-válogatott büntetőpárbajban legyőzte Svédországot, és ezzel bejutott a portugáliai Európa-bajnokság elődöntőjébe. Az ország narancssárgában virított, az autók és hajók kürtjei szóltak, és még az éjszakai eső sem vette el a drukkerek jókedvét. Minden kocsma, szórakozóhely megtelt, az italfogyasztás ellenére nem volt botrány.

Úgy tűnik, a szurkolók kezdenek megbocsátani az Eb előtt és alatt szidott szövetségi kapitánynak, Dick Advocaatnak. "A siker ellenére még mindig úgy érzem, az edzőből valami hiányzik, hogy igazi vezére legyen a csapatnak. Most az a legfontosabb, hogy a négy közé kerültünk, és bízom benne, a házigazda portugálok sem állítanak meg bennünket" - mondta az egyik holland fanatikus.

A hosszúra nyúlt összecsapás végén mindkét szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott, maradéktalanul persze csupán Dick Advocaat lehetett boldog, aki elmondta, óriási megkönnyebbülést érzett, hiszen együttese ezt megelőzően négy 11-es csatát bukott el.

"Nagy kő esett le a szívemről. Mindkét csapat számára nehéz mérkőzés volt. Olyan ez, mint a lottó: akinek több szerencséje van, nyer. A játékosaim keményen küzdöttek egymásért is, egyre jobb a légkör a pályán és az öltözőben egyaránt. Nem ez volt életünk legjobb találkozója, de már az elődöntőben vagyunk, ahol szintén nagy csatára lehet számítani szerdán a házigazda portugálok ellen."

Tommy Söderberg, a svéd egyik kapitánya - aki most távozik posztjáról - a vereség ellenére nem bosszankodik. "Mindkét fél remekül játszott támadásban is védekezésben egyaránt. Megmutattuk, szeretnénk nyerni, de egy kicsit fájó, hogy büntetőkkel maradtunk alul. A kiváló holland válogatottól nem szégyen kikapni."

Az edzőtárs, Lars Lagerbäck nem veszítette el humorérzékét. "Két éve a vb-n aranygóllal estünk ki, most pedig eljutottunk a 11-es párbajig. Érezhető a fejlődés, egyre közelebb kerülünk a sikerhez" - jegyezte meg a tréner, aki az Eb után immár egyedül lesz szövetségi kapitány.

Arjen Robben élete egyik legszebb, legfontosabb pillanatának tartja a továbbjutást eldöntő büntető értékesítését. "Az utolsó másodpercig küzdöttünk, aztán megpróbáltunk pozitív gondolkodással odaállni a 11-esekhez. Mondogattuk egymásnak: nem lehet, hogy sorban ötször így vérezzünk el! Fontos volt, hogy Van der Sar kapusunk remekül védett, köszönettel tartozunk neki" - mondta a Chelsea új szerzeménye.

Az első orvosi vizsgálatok alapján Frank de Boer számára befejeződött az Eb. A 34 éves védő akkor sérült meg, amikor Fredrik Ljungberggel szemben szabálytalankodott, s az eset után le is kellett cserélni. "Szombat óta csak rosszabbodott az állapotom. Az az igazság, egyre jobban fáj a bokám, ezért már nem valószínű, hogy pályára lépek a kontinenstornán" - mondta a hollandok csapatkapitánya. De Boer komoly sérülése ellenére a válogatottal marad, mert - amint mondta - tapasztalatával talán még a kispadon ülve is tud segíteni a társaknak. A 112-szeres válogatott futballistát várhatóan Wilfred Bouma helyettesíti majd a portugálok elleni szerdai elődöntőn.

Kim Källström, aki az első svéd büntetőt belőtte, nagyon szomorú. "A hosszabbításban kétszer is a kapufát találtuk el, és ekkor el kellett volna dőlnie a továbbjutásnak. Ehelyett jött a büntetőpárbaj, és kiestünk. Szörnyű!"

A vasárnap megjelentő svéd lapok többsége megbocsát a büntetőpárbajban alulmaradó és így búcsúzó válogatottnak. A Dagens Nyheter című újság még a sorsdöntő 11-est elhibázó Olof Mellberg csapatkapitányt sem bírálja: "Köszönjük, Mellberg! Mindent köszönünk, amit tőled és a válogatottól kaptuk!"

Az Expressen a "Parti véget ért" fejléccel került utcára. "Sajnos, nem tudtunk olyan szépen szerepelni, mint az 1994-es vb-n, amikor is harmadik lett a csapat, és a játékosok nemzeti hősök lettek." - írta a lap.

A Göteborg-Posten szerint "túl sportszerűtlen, hogy igaz legyen az elbukott büntető-sorozat." Az Aftonbladet című újság erősen sajnálkozik: "Nagyon-nagyon szoros, nagyon-nagyon keserű, és nagyon-nagyon szörnyű volt az este. A csatát nem bírtuk erővel, így elmaradt a győzelem."