Portugál fiestával folytatódott a foci-Eb

Vágólapra másolva!
Portugália örömtáncot jár, Ricardo kapus személyében új nemzeti hőst találtak a futballszurkolók, s még talán Luiz Felipe Scolarinak is megbocsátottak mindent az ibériai országban. A hazai rendezésű Európa-bajnokság első negyeddöntőjében ugyanis a portugál együttes a rendes játékidő 1-1-ét, majd a hosszabbítás 2-2-es eredményét követően a büntetőpárbajban 6-5-re verte Angliát, s már a négy között van.
Vágólapra másolva!

A továbbjutást országszerte több tízezer szurkoló ünnepelte hajnalig az utcán. A rendőrség tájékoztatása szerint a fiesta rendbontás nélkül zajlott, bár a lisszaboni Rossio téren - az angol drukkerek megszokott gyülekezőhelyén - kordonokat kellett felállítani, hogy elválasszák egymástól a két tábort.

"Sokat szenvedtem a találkozó alatt, a végén a csapatomnak a szívére és az eszére is szüksége volt a győzelemhez. A mérkőzésen végig erős érzelmek domináltak, szeretném megköszönni minden portugálnak, aki így vagy úgy, szurkolt nekünk. De szeretnék köszönetet mondani a játékosaimnak is, akik legyőzhetetlennek bizonyultak. Maradéktalanul megérdemeltük a győzelmet, úgy vélem, a pályán mi voltunk a jobbak végig" - nyilatkozta Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány.

A brazil tréner az első olyan szakvezető lehet, aki dél-amerikai edzőként nyer Európa-bajnokságot, ráadásul éppen azt követően, hogy két évvel korábban Brazíliát világbajnoki aranyig vezette. "Megünnepeljük ezt a nagyon fontos győzelmet, aztán azonnal megkezdjük a felkészülést a következő összecsapásra. Őszintén remélem, megmarad játékosaim harci kedve a torna hátra lévő idejére is. Keményen kell dolgoznunk a héten, de az is nagyon fontos, hogy hagyjunk időt a fiúknak a regenerálódásra és a felépülésre."

A mérkőzés hőse kétség kívül az a Ricardo volt, aki a büntetők során előbb kifogta Vassell lövését, majd elvállalva a tizenegyesrúgást, bevette James kapuját. "Sohasem láttam még büntetőt hibázni" - nyilatkozta róla Scolari. "Előre eldöntöttem, mindenképpen vállalok egy rúgást, tartoztam ennyivel szurkolóinknak" - válaszolt Ricardo arra a kérdésre, mi ösztönözte arra, hogy a "másik oldalon" is beszálljon a párbajba.

"A büntetőrúgások alatt Isten velünk volt, nem is lehetett másképp. Csodálatos esténk van, meg kell ünnepelni ezt a pillanatot. Végig hittünk magunkban, s 90 perc letelte után már mi voltunk a jobbak" - lelkendezett Cristiano Ronaldo, a Manchester United portugál szélsője. Az angolok az elmúlt 14 évben négyszer vívhattak tizenegyespárbajt (az 1990-es és az 1998-as vébén, illetve az 1996-os és a mostani Eb-n), de minden alkalommal elbukták.

"Valódi drámát hozott a mérkőzés. Először a portugálok egyenlítésekor, majd amikor mi hoztuk vissza a meccset 2-2-re a hosszabbítás hajrájában. Sajnos 11-es rúgásokban veszítettük, ami nagyon szomorú. A csapatszellem az egész tornán fantasztikus volt, egy szavam nem lehet a fiúkra" - nyilatkozta Sven-Göran Eriksson angol szakvezető.

A mérkőzés nagy vesztese volt a torna felfedezettje, Wayne Rooney is, aki az első félidőben sérült meg, s előreláthatólag egy hónapig nem tréningezhet. Eriksson azt mondta: az Everton 18 éves csatára ugyanolyan sérülést szenvedett a portugálok elleni mérkőzésen, mint amilyet csapattársa, David Beckham a 2002-es világbajnokság előtt. "Eltörött egy csont a lábfejében" - tájékoztatott a svéd szakember.

David Beckham szerint az angol válogatott csak akkor nyerhet nagy tornát, ha több szerencséje lesz, mint az utóbbi években. "Továbbra is azt mondom, hogy remek a csapatunk. De az sem kérdés, hogy több szerencsére lenne szükségünk ahhoz, hogy igazi nagy sikert érjünk el" - nyilatkozott a szigetországi együttes csapatkapitánya, aki elmondása szerint a rossz talaj miatt hibázott a büntetőpárbajban. A Real Madrid sztárja hozzátette: a szerdai edzésen mindkét kapunál gyakorolták a 11-eseket, s azt tapasztalták, hogy nem tudnak tökéletesen kitámasztani, így könnyen hibáznak.

"Úgy tudom, hogy a szövetségi kapitányunk tiltakozott emiatt. A találkozón mégis az derült ki, hogy semmit sem tettek a 11-es pont körüli talaj javításáért" - jegyezte meg Beckham, aki a jövőben is örömmel lenne csapatkapitány. "Minden játékos száztíz százalékos teljesítményt nyújtott. Büszke vagyok arra, hogy én vagyok a csapatkapitány!" A népszerű középpályás természetesen kitért a 89. perc vitatott játékvezetői döntésére is, hiszen Sol Campbell gólja a 2-1-es győzelmet jelenthette volna. "A partjelző szerint szabályos volt a találatunk, így meg is indult a középkör irányába. Sajnos azonban a játékvezető döntése volt a mérvadó" - szögezte le Beckham. "De nem keresek kifogásokat, gratulálok a portugáloknak!"

Az angol sajtó szerint egyértelműen Urs Meier játékvezető miatt esett ki a válogatott, a Sun úgy véli, hogy "az idióta bíró ellopta Becksék hősiességét". A bulvárlap hozzátette, hogy "a bankárok és a kakukkos órák országából származó játékvezető" okolható a búcsúért. A Daily Mirror címe is sokatmondó: "Meglopva". A The Times úgy véli, hogy a visszajátszások alapján az Arsenal védője szabályos gólt fejelt a 89. percben. A napilap azonban sietett leszögezni, hogy Urs Meierhez hasonlóan az angol csapat játékosai is hibáztak a legfontosabb pillanatokban. A Daily Mail címe szerint a szigetországiak "Fájdalmas, kegyetlen és tipikus" módon búcsúztak aranyesélyüktől.

A tekintélyes William Hill fogadóiroda szerint csütörtök este angol diadal született, legalábbis a Campbell esetleges találatára ígért 8-szoros nyereményt kifizeti. Így akik arra "voksoltak", hogy a londoni védő szerzi a negyeddöntő utolsó gólját, azok 33-szoros pénzt tehetnek zsebre. "Az összes angol szurkolóhoz és a semleges szakértőkhöz hasonlóan mi is úgy véljük, hogy Sol Campbell gólja teljesen szabályos volt. Ezért döntöttünk úgy, hogy kifizetjük a nyereményeket" - szögezte le a William Hill szóvivője.

A botrány sem maradt el, angol szurkolók egy csoportja randalírozni kezdett a Csatorna-szigetekhez tartozó Jerseyn. A rendőrségnek könnygázt kellett bevetnie a mintegy 1500 elkeseredett drukkerrel szemben. A csalódott fanatikusok dühüket a sziget portugál kisebbségére akarták zúdítani, Jersey 90 ezres lakosságának mintegy tíz százaléka ugyanis madeirai bevándorló. Jersey polgárainak többsége az angoloknak szurkol a nagyobb tornákon, bár a sziget maga nem Anglia, hanem hivatalosan a Brit Korona tartozéka.

[origo]/(MTI)