Eriksson Peléhez hasonlította Rooneyt

Vágólapra másolva!
Kivétel nélkül minden érdekelt Wayne Rooneyt dicséri, miután az angolok tinicsatára két góljával nagymértékben hozzájárult az angol labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe kerüléséhez, valamint a horvátok búcsúztatásához a portugáliai Európa-bajnokságon. A francia tábor is elégedett, mivel a Svájc elleni 3-1-es győzelemmel sikerült elkerülnie a házigazda portugálokat.
Vágólapra másolva!

Az angol válogatott maga volt a megtestesült boldogság a horvátok elleni mérkőzést követő sajtótájékoztatón, gyakorlatilag mindenkinek fülig ért a szája. A megszólalók között nagy egyetértés alakult ki abban, hogy a siker legfőbb letéteményese az Everton csatára, Wayne Rooney volt, aki duplával vette ki részét a sikerben. A 18 esztendős, korát meghazudtoló játékintelligenciával rendelkező csatár másodszor szerzett két gólt az Eb-n, így vezeti a góllövőlistát.

Sven-Göran Eriksson, a szigetországiak svéd szövetségi kapitánya a nagy lelkendezésben át is esett a ló túlsó oldalára, s egyenesen Peléhez hasonlította játékosát. "Ehhez hasonló kritikus pillanatban utoljára (az akkor 17 éves) Pelé tudott ilyen fantasztikus teljesítménnyel előrukkolni, még az 1958-as világbajnokságon" - jegyezte meg az edző. "Nem is tudom, mi mást mondhatnék még, egyszerűen zseniális. Nemcsak gólokat lő, hanem a játék szervezéséből is kiveszi a részét, 'teljes értékű' futballista. Abszolút megérdemli a körülötte lévő felhajtást, nagyon elégedett vagyok vele." Eriksson természetesen beszélt a továbbjutásról is. "Szerintem megérdemeltük. Kis szerencsével akár kilenc pontot is gyűjthettünk volna, három perc hiányzott hozzá (a franciák elleni meccsen). Így a portugálokkal vagyunk kénytelenek játszani, akik egy nappal többet pihenhetnek a negyeddöntő előtt, mint mi. A házigazda gárda nagyon technikás, láttam őket a spanyolok ellen, ahol remekül játszottak. Nehéz lesz, de egy Eb-negyeddöntőben nem is várhattunk könnyű ellenfelet."

A kapitány David Beckham is csatlakozott a Rooneyt dicsérők népes táborához. "Amit a horvátok ellen is nyújtott, lenyűgöző volt. Amikor Wayne játékát nézzük, az az ember érzése, hogy megállíthatatlan. Minden dicsérő jelzőt megérdemel." Az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok idézése helyett azért szögezzük le, a győzelmet nem Rooney, hanem az angol csapat harcolta ki, többek között Frank Lampard is sokat tett a közösbe. A középpályás a negyedik gólt vállalta be, majd találóan megjegyezte: "Azt nem tudom, hogy miénk-e a legjobb csapat Európában, de ha nyerünk a döntőben, ezt biztosan elmondhatjuk magunkról."

Otto Baric, a búcsúzó horvátok szövetségi kapitánya úgy véli, Rooney remekül kihasználta, hogy Robert Kovac még a bemelegítés alatt összeszedett egy apróbb sérülést, és így nem tudott kellőképpen rá figyelni. "Túl sok problémánk volt, és Rooney élt a lehetőséggel. Kiválóan játszott, lélektanilag fontos gólokat lőtt. Jobb csapattól kaptunk ki. Az angolok legközelebb a házigazdával találkoznak, és biztos vagyok abban, hogy ilyen játékkal továbbjutnak" - nyilatkozta Baric.

Végezetül Rooney is megszólalt. "A csapat kiváló teljesítményt nyújtott, és szerencsésnek tartom magam, hogy kétszer is betaláltam. Az Eb-nek még messze sincs vége, a következő mérkőzésen is a legjobb formánkat kell mutatnunk" - mondta Rooney, aki kitért arra, hogy csatártársa, Michael Owen remekül szolgálja ki. "Igaz, még nem lőtt gólt a tornán, de kitűnő passzokat ad, így fontos tagja a válogatottnak." Az Everton menedzsere, David Moyes is nyilatkozott Rooneyval kapcsolatban, kijelentette, jó ajánlat esetén hajlandó megválni a csatártól. Igaz, az ára kicsit felment, jelen pillanatban olyan ötvenmillió fontot kellene leszurkolni érte. "Hazudnék, ha azt mondanám, nem fontolnék meg egy ajánlatot. Mindenkinek megvan az ára, még Rooneynak is."

A franciáknak csak az számított, hogy megnyerjék csoportjukat, és a svájciak 3-1-es legyőzésével ez sikerült is. Jacques Santini szövetségi kapitány ugyanakkor kijelentette: az együttes ennél tud jobb játékot is mutatni. "A cél a negyeddöntőbe jutás volt, és ráadásul elkerültük a portugálokat. Svájc nagyon megnehezítette a dolgunkat, mert félelem nélkül lépett pályára, mi pedig hiába dolgoztunk ki számos ziccert, ezek kimaradtak. Ezzel együtt az eredménnyel elégedett vagyok, de a jövőben javulnia kell a helyzetkihasználásnak" - nyilatkozta a tréner. "Azok a görögök következnek, akik nagy elismerést szereztek a portugálok legyőzésével és a spanyolok kiejtésével. Hatalmas csata lesz!"

A csapatkapitány Zinadine Zidane ugyancsak arról beszélt, hogy a részcélt elérte a francia gárda, első lett csoportjában, de most már élesebb összecsapások jönnek. "Jól fel kell készülnünk az előttünk álló feladatra. Ami eddig történt, el kell felejteni, a hibákból pedig okulni. Ami jó hír, hogy végre Henry is betalált." Az utolsó negyedórában, 1-1-et követően kétszer is eredményes csatár megjegyezte: sokan kritizálják az együttest, és néha ezt joggal teszik. "Én is csak az eredményre lehetek büszke. Sokkal jobban kell összpontosítanunk a kapu előtt, mert most már nem lehet hibázni. Minden elismerésem a görögöké, de jobb, hogy velük és nem a házigazdákkal találkozunk a negyeddöntőben."

A svájciak szerény egy rúgott góllal búcsúztak a kontinenstornától, de Johan Vonlanthen legalább elmondhatja magáról, hogy ezzel a találattal rekordot döntött. A csatár 18 évesen, négy hónaposan és húsznaposan talált be Barthez kapujába, így három hónappal és négy nappal megdöntötte a fentebb dicsőített Rooney múlt csütörtökön felállított csúcsát. "Fantasztikus érzés volt" - emlékezett vissza a 26. perc történéseire Vonlanthen. "De azért jobban örültem volna a gólnak, ha megnyerjük a meccset."

Köbi Kuhn szövetségi kapitány hangsúlyozta, büszke csapata teljesítményére. "Mai játékunk méltó befejezése volt az Eb-nknek, a végsőkig harcoltunk, gratulálok mindenkinek. Az első két meccsen a franciák játéka nem nyűgözött le igazán, de tartom, hogy ők az aranyérem első számú várományosai."

[origo]/MTI