Euro 2004: ibériai szomszédháború

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól már valóban sorsdöntő meccsek következnek az Európa-bajnokságon, hiszen megkezdődik azt utolsó csoportkör, és végképp eldől, hogy mely csapatok jutnak be a legjobb nyolc közé. Az A betűjelű kvartettben erre még három gárdának van lehetősége, és a legkönnyebb helyzetben a görögök vannak, akiknek a már kiesett oroszok ellen egy pont is elég a negyeddöntőhöz. A döntetlen a spanyoloknak is továbbjutást jelentene, ám a hispánok a házigazda portugálokkal mérkőznek, márpedig a luzitánok csak egy győzelemmel mehetnek tovább.
Vágólapra másolva!

Az orosz csapat az első két mérkőzését egyaránt elveszítette, és így már csak a presztízs és a becsület lesz a tét a számára az utolsó körben, ám ez nagyon is sokat számít a szbornajának, legalábbis a szövetségi kapitány, Georgij Jarcev szerint. A tréner nagyon fogadkozott, hogy együttese mindent megtesz majd a győzelem érdekében, amivel egy rendkívül régóta tartó negatív sorozatot szakíthatna meg: a szbornaja utoljára az 1988-ban tudott meccset nyerni az Európa-bajnokságon, még Szovjetunióként.

Ami a kezdő tizenegyet illeti, a kapus Ovcsinnyikov és a csapatkapitány Alekszej Szmertyin eltiltás miatt nem játszhat, és az előbbi helyét a portugálok ellen csereként beálló Malafejev, utóbbi pozícióját pedig még a spanyolok ellen kiállított, ám eltiltását letöltő Saronov foglalja majd el.

A hírek szerint Jarcev a védelem jobb oldalán játéklehetőség ad az eddig egyetlen percet sem szereplő Anjukovnak, a középpályán Bisztrov és Karjaka is kezd majd, elöl pedig nem egy, hanem két csatár játszhat Szicsov és Kerzsakov személyében.

A hellének mestere, Otto Rehhagel nem győzte hangsúlyozni, hogy csapata még egyáltalán nem jutott tovább, bármennyire is így néz ki a helyzet, és a görögöknek nagyon oda kell figyelniük, ha nem akarnak "pofára esni".

Itt is van egy eltiltott futballista Karagunisz személyében, míg Jannakopulosz sérülés miatt nem szerepelhet, vagyis a középpályáról két fontos ember is hiányozni fog majd. Helyettük a spanyolok ellen csereként pályára lépő, és remek gólpasszt adó Tsziartasz, illetve Lakisz kerülhet be a kezdők közé. Rehhageléknek egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz, és bár a csapatkapitány Zagorakisz szerint most is győzelemre törnek majd, valószínűbb, hogy elsősorban a védekezéssel foglalkoznak majd.

a várható kezdőcsapatok:
Oroszország: Malafejev - Anjukov, Saronov, Bugajev, Jevszejev - Bisztrov, Loszkov, Alenyicsev, Karjaka - Kerzsakov, Szicsov.
Görögország: Nikopolidisz - Szeitaridisz, Dellasz, Kapszisz, Fisszasz - Lakisz, Katszuranisz, Zagorakisz, Tsziartasz - Vrizasz, Hariszteasz.