Nedvedék 0-2-ről fordítottak Hollandia ellen

Vágólapra másolva!
A D csoport második fordulójában a cseh válogatott 0-2-ről fordítva legyőzte a végül tíz emberre fogyatkozott Hollandiát, s így az Európa-bajnokság 16 csapata közül elsőként jutott be a negyeddöntőbe. Nedvedék a nyolc között a C csoport második helyezettjével (Svédország, Dánia vagy Olaszország) találkoznak.
Vágólapra másolva!

Jegyzőkönyv, online közvetítés

A két csapat nagyon jól ismeri egymást, hiszen egy Eb-selejtezőcsoportban voltak, és abból a párharcból akkor a csehek jöttek ki győztesen, hiszen hazai pályán 3-1-re győztek, míg idegenben 1-1-et értek el az oranje ellen. A Lettország elleni (2-1) mérkőzéshez képest annyit változott a Brückner-csapat összeállítása, hogy Martin Jiránek kapott lehetőséget René Bolf helyén - utóbbi játékos sérülés miatt maradt ki a szombati kezdőből. Felépült viszont Zdenek Grygera, akit az első meccsen már a 25. percben le kellett cserélni. Előzetesen úgy tűnt, hogy Vladimir Smícer ezúttal kezdő lesz, de az utolsó pillanatban mégis Milan Baros szerepeltetése és a kétcsatáros szisztéma mellett döntött a csehek trénere.

Dick Advocaat két cserét hajtott végre a németek elleni (1-1) meccshez képest, Arjen Robben kezdett Boudewijn Zenden helyett, míg a sérüléséből felépült Clarence Seedorf Rafael van der Vaartot szorította ki. A szakvezető most is csak egy csatárral küldte ki tanítványait az aveirói stadion gyepére, azaz Patrick Kluivert és Roy Makaay ezúttal sem kapott lehetőséget a bizonyításra.

Első félidő

A csehek tudták, ha megnyerik a meccset, akkor az utolsó forduló eredményétől függetlenül bejutnak a legjobb nyolc közé, s ezért két cseh próbálkozás után - némiképp váratlanul - a hollandok már a 4. percben megszerezték a vezetést: Robben jobbról érkező beadását az ötös túlsó végén teljesen üresen álló Bouma parádés csukafejessel küldte Cech kapujába.

De a hollandoknak ez nem volt elég, és a 19. percben kettőre növelték előnyüket, amikor Robben passzát Van Nistelrooy váltotta közelről gólra. A csehek persze nem adták fel, és mindössze négy percet kellet várni a szépítő találatra: Cocu a félpályánál ajándéklabdát adott Barosnak, a Liverpool fiatal támadója lendületesen megindult a holland kapu felé, s miután Stamot egy csellel becsapta, a középen érkező Kollerhez továbbított, aki 5 méterről az üres kapuba gurított.

Robben rendkívül jól játszott a bal oldalon, ezért Brückner mester beküldte Smícert Grygera helyére, hogy megerősítse a csehek jobb oldali védekezését, ráadásul a liverpooli játékos a támadásokban is sokat segíthet a csapaton. A játékrész hátralévő részében továbbra is változatos és fordulatos volt a mérkőzés. A hollandok főleg távoli bombákkal próbálkoztak, Heitinga jobb felső sarok felé tartó lövését például csak óriási bravúrral tolta ki Cech, míg Davids távoli lapos bombája a bal kapufa belső éléről pattant ki, Seedorf pedig 30 méterről is csak kevéssel lőtt mellé. A másik oldalon a hórihorgas Koller trükközött, de sarokkal kapura továbbított labdája nem ért célba.

Második félidő

A második játékrészben az aranylabdás Nedved egy 25 méteres bombával vétette észre magát, majd a csereként beállt Smícer pezsdítette fel az amúgy sem gyenge csehek játékát, ám 10 méterre a holland kaputól, 100 százalékos helyzetben nem tudott kifogni a remekül védő Van der Saron. A 71. percben aztán egy parádés góllal egyenlítettek a Brückner-legények: Nedved a félpálya közepéről, bal oldalról a tizenhatos felé ívelt, a pontos labdát Koller mellel Baros elé tette, a csatár pedig kapásból, 13 méterről a jobb felső sarokba bombázott.

A gól után négy perccel pedig újabb esélyt kaptak a csehek, Heitinga ugyanis begyűjtötte második sárgáját, s így emberelőnyben futhattak neki az utolsó negyedórának Nedvedék. A Juve-középpályás 30 méteres bombája még a kapufán csattant, de három perccel a vége előtt az önzetlen Poborsky passzából a kitűnő cserének bizonyult Smícer megszerezte a győzelmet érő találatot.

Ami nagyon sokat ér, hiszen az újabb három ponttal a csehek - az Eb egyetlen százszázalékos csapataként - megnyerték a D csoportot, és bejutottak a negyeddöntőbe, ahol a C csoport második helyezettjével (Svédország, Dánia vagy Olaszország) mérkőznek a négy közé jutásért. A második helyért a "halálcsoportban" óriási csata várható, hiszen a németeknek két pontjuk van, és ha a csehek nem feltartott kézzel futnak ki a germánok ellen, akkor egy Hollandia elleni bravúrral akár még az egypontos Lettország is kivívhatja a továbbjutást.