Euro 2004: szárnyaló skandináv boldogság

Vágólapra másolva!
Pénteken csak boldog skandinávokat lehetett látni Porto és Braga utcáin, a C csoport második fordulójában ugyanis a dánok legyőzték 2-0-ra a bolgárokat, míg a svédek az Eb eddigi legfurcsább, de talán legszebb találatával 1-1-es döntetlent harcoltak ki az olaszok ellen. A két, egyaránt négy-négy pontos együttes egymás ellen döntheti el a csoportelsőség kérdését, míg Giovanni Trapattoni abban reménykedhet, hogy tanítványai Bulgária ellen kivívják a továbbjutáshoz szükséges győzelmet.
Vágólapra másolva!

Teljes az öröm Dániában, hiszen az együttes nagy lépést tett a továbbjutás felé Bulgária legyőzősével. Ami a skandinávoknak pozitív életérzés, hatalmas csalódás a balkáni ország együttesének, hiszen a selejtezőkből az elsők között továbblépő csapat immáron második mérkőzését veszítette el, még nem rúgott gólt, viszont kapott hetet.

"Nagyon jól játszott a csapat az első félidőben, s számomra is könnyű volt kiemelkedni ilyen társak között" - nyilatkozta fülig érő szájjal Thomas Gravesen, akit a mérkőzés legjobbjának választottak. Elégedett volt Morten Olsen szövetségi kapitány is. "A legfontosabb dolog a pontszerzés, s mi már négynél járunk. Szolid első félidő után rátaláltunk az igazi formánkra, Gravesen és Grönkjaer szenzációsan futballozott. Szereztünk két csodálatos gólt, Jon Dahl Tomasson külön dicséretet érdemel, amiért támadásból és védekezésből egyforma hatékonysággal vette ki részét. Egyszerű a célunk: több gólt kell szereznünk ellenfeleinknél. Ez ma sikerült."

Plamen Markov a svédek elleni katasztrofális 5-0-s vereség után megpróbálta kicsit átszervezni csapatát, de a gödörből nem tudott kilábalni az együttes. Pedig ha Martin Petrov az első félidő hajrájában nem hibázott volna, akkor a vezetés birtokában biztosan másképpen alakul az egész találkozó.

"Dánia megérdemelten nyert. Tudtuk, hogy jó csapat, ezt be is bizonyították Tomassonék a pályán. Nagyon sajnálom, hogy Martin Petrov elhibázta a nagy ziccert, csakúgy, ahogy a svédek ellen. A második félidőben aztán Sztilian Petrov kiállításával szétestünk, a játékosok piros lap utáni reakciója sem elfogadhatónak, sem profinak nem nevezhető" - értékelt csalódottan a bolgár tréner.

Markov nehéz helyzetben lesz az olaszok elleni, utolsó összecsapáson, hiszen az eltiltott Petrov és a második sárgáját begyűjtő Rosen Kirilov mellett nem számíthat a sérülés miatt lecserélt Ivailo Petkov játékára sem.

A találkozónak akadt még egy hőse, Jesper Grönkjaer személyében, aki az első összecsapást családi gyász miatt hagyta ki, de édesanyja elvesztése miatt nem mondta le a válogatottságot, később csatlakozott a társakhoz, s a mezőny egyik legjobbjaként gólt is szerzett.

"Nagyon nehéz örülni az elmúlt napok történései után. A gólszerzés mindig nagy öröm, de valakinek az elvesztése sokkal erősebb. Nem gondoltam, hogy játszani fogok Bulgária ellen, nagy a lemaradásom, de remélem, a csapat túljut a csoportkörön, s akkor már csúcsformában szerepelhetek" - mondta a Birminghambe szerződő csatár.

"Kicsit korai volt még játszatnom Grönkjaert, hiszen nyolc napot nem edzett, de hihetetlen akarással és érzelemmel lépett pályára. Fantasztikus futballista" - mondta róla Morten Olsen. Grönkjaer a 23. percben lépett pályára, amikor Dennis Rommedahlt sérülés miatt le kellett cserélni.