Svájc-veréssel versenyben az angolok

Vágólapra másolva!
Magabiztosan győzött 3-0-ra Svájc együttese ellen az angol labdarúgó-válogatott, így Beckhamék helyrehozták az első fordulóban a franciák ellen elkövetett hibát, s továbbra is versenyben vannak a továbbjutásért. A svájciak második meccsükön sem tudtak gólt szerezni, így negyeddöntőbe jutásukra már csak matematikai esély van.
Vágólapra másolva!

Online közvetítés - jegyzőkönyv

Két olyan válogatott csapott össze Coimbrában, amelynek - az angoloknak mindenképpen - csak a győzelem jelenthette a továbbjutási esélyek életben tartását. Az Académica-stadion nagy részét megtöltő angol szurkolósereg a szokásoknak megfelelően teli torokból énekelte a God Save the Queent, parádés hangulatot teremtve ezzel Owenéknek, pokoli atmoszférát a svájciaknak.

Az összeállítások nem sok érdekességgel szolgáltak, bár Eriksson csapatából kimaradt a franciák ellen remekül futballozó King - helyét az időközben felépült Chelsea-középhátvéd, Terry foglalta el -, míg a helvétek támadósorában ismét helyet kapott a veterán támadó, Chapuisat, aki már az 1990-es vb selejtezőin is szolgálta hazája nemzeti tizenegyét, az 1996-os angliai vb-n pedig nem kevés fejtörést okozott az akkor Gareth Southgate által dirigált szigetországi védelemnek.

A kezdést követő percek némi meglepetéssel szolgáltak, hiszen - kimondva-kimondatlanul - mindenki elementáris angol rohamokat várt - még a svájciak is az első húsz perc kapott gól nélkül történő kihúzását jelölték meg legfőbb céljukul -, ehelyett azonban elsősorban mezőnyjátékot láthattunk, enyhe piros-fehér fölénnyel. Huggelék két alkalommal is pontrúgást követően veszélyeztették James kapuját, azonban előbb Campbell, majd Gerrard - utóbbi meglehetősen "öngólveszélyesen" - bólintott szögletre a svájci támadók elől.

Az első félidő derekához közelítve továbbra sem rágták le körmüket a szurkolók a rendkívüli izgalmaktól, egyedül Rooney újbóli - a franciák ellen is túlpörgött az ifjú liverpooli - durvasága borzolta a kedélyeket: ezúttal a svájciak Mönchengladbachban védő kapusába, Stielbe szállt bele sárga lapot érően.

Aztán a 23. percben nem csak a sárgalaposok, hanem a gólszerzők közé is feliratkozott az Everton zsenije, miután Owen okos beadását remek mozdulattal stukkolta a helvét kapuba (az addig látottak alapján némiképp váratlanul). Rooney 18 évesen és hét hónaposan minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője lett. Az eddigi csúcstartó Dragan Stojkovic volt, aki még jugoszláv színekben az 1984-es franciaországi Eb-n 19 évesen és 3 hónaposan talált a házigazdák - későbbi győztesek - kapujába.

A gólt követő percek aztán igazolták Rooney találatának váratlanságát, hiszen az angol vezetést követően a csapatok ott folytatták, ahol előtte abbahagyták: jobbára küzdelmes mezőnyjátékkal teltek a percek, viszont az enyhe svájci fölény halvány angolra váltott. A meccs képe nem is változott a félidő lefújásáig, bár Hakan Yakin az utolsó percben egalizálhatott vona, de szabadrúgásból jó egy méterrel csavart a jobb kapufa mellé.

Az első játékrészben meglehetősen egyhangúan csordogált a játék, egyik csapat sem mutatott igazán meggyőző teljesítményt. Az angolok annyival tudtak a becsületesen daráló, de semmi extrát nem mutató svájciak fölé kerekedni, amennyivel az Owen, Rooney kettős jobb a Chapuisat, Frei duónál.