A franciák nem bírtak a horvátokkal

Vágólapra másolva!
Meglepetésre csak 2-2-es döntetlent ért el a címvédő francia válogatott Horvátország ellen a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon. Ezzel az eredménnyel, valamint az angolok délutáni győzelmével eldőlt, hogy a B csoport összes együttese kiharcolhatja még a továbbjutást.
Vágólapra másolva!

Jegyzőkönyv, online közvetítés

Mivel az angolok a B csoport második fordulójának első meccsén 3-0-ra legyőzték Svájc együttesét, Jacques Santini (címvédő) fiai azzal a tudattal léphettek pályára a horvátok ellen, hogy győzelmük esetén már biztos résztvevői a negyeddöntőnek. A kékek trénere megkeverte kártyáit, alaposan felforgatta előzetesen megadott kezdőcsapatát: úgy volt, hogy Desailly visszatérésével Silvestre csak a padon kap helyet, erre fel kezdett, s Sagnol helyett is inkább Gallas kapott bizalmat. Lizarazut és Pirest is kihagyta a mester, míg a túloldalon csupán az jelentett meglepetést, hogy Olic helyén Sokota kocogott ki a pályára.

Öreguras tempóban kezdett a két csapat, a kapuk sokáig nem forogtak veszélyben. A mezőnyben inkább a franciák domináltak, de hiába kísérleteztek, nem tudták kijátszani a horvát védelmet.

A 22. percben aztán Fortuna istenasszony immár sokadszor is rámosolygott Zidane-ékra: a Real középpályása végzett el egy szabadrúgást bal oldalról, nem a kaput célozta meg, hanem beadni próbált. A középen helyezkedő Silvestre nem érte el a labdát, így történhetett, hogy az Tudor sarkára, onnan pedig a hálóba pattant. Hivatalosan Tudornak "adták" a gólt az illetékesek, de meglehet, hogy később Zidane neve mellé írják a találatot.

A gól nem törte össze Prsoékat, továbbra is egyenrangú ellenfelei voltak a címvédőnek, igaz, gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. A félidő hátralévő részében a franciák sem, részint, mert nem is nagyon akartak (kímélő üzemmódba kapcsoltak), részint, mert a horvát védők kiválóan dolgoztak.

A szünet labdarúgó mérkőzéseken 15 perc, Zidane-ék azonban csak 22 perc után vették fel a ritmust. Ez pont elég volt ahhoz, hogy az ellenfél egy tizenegyessel (Rapaic), s egy közeli bombával (Prso) átvegye a vezetést, egyszersmind nyílttá és izgalmassá tegye a meccset. Prso góljához egyébként Desailly vezetésével a teljes francia védelem asszisztált, a rutinos bekk például akkora luftot rúgott, amiért megye kettőben padra ültetik az embert.

Santini vezérletével emberemlékezet óta nem kapott ki a gall nemzeti tizenegy, a játékosok tettek róla, hogy most se szakadjon meg a jó sorozat. Addig-addig szorongatták az ellent, míg Tudor hatalmasat hibázott, hazaadni próbált, amiből Trezeguet lőtt gólt (64. perc). Figyelemre méltó, hogy a franciák második hasonló találatukat szerezték ezen az Eb-n (az angolok részéről Gerrard adott "gólpasszt"), valószínűleg ezt hívják mázlinak. A Juventus csatára mellesleg kezezett, mielőtt a hálóba gurított volna, Kim Milton Nielsen azonban úgy ítélte meg, nem a kéz kereste a labdát, hanem fordítva.

A hajrában a csereként beállt Mornar megnyerhette volna a meccset a horvátoknak (talán még most sem hiszi el, hogy négy méterről fölé bombázott), de végül maradt a 2-2-es döntetlen. Izgalmas harmadik forduló elé nézünk, a kvartett összes együttese bejuthat még ugyanis a negyeddöntőbe.

Nyolc közé juthatnak a gallok/euro2004/20040617euro2004.html?pIdx=1