Spanyolország sem bírt a görögökkel

Vágólapra másolva!
A görög labdarúgó-válogatott a Portugália elleni 2-1-es diadal után megfricskázta a másik ibériai együttest is az Európa-bajnokságon. Az A csoport második fordulójában rendezett találkozó 1-1-es döntetlennel zárult, Morientes első féidei góljára Hariszteasz válaszolt a 66. percben.
Vágólapra másolva!

Jegyzőkönyv, online közvetítés

A győztesek nyugalmával készülödő csapatok kezdték meg a csoportmeccsek második fordulóját Portóban. Mind a görög, mind a spanyol válogatott abban a kellemes tudatban léphetett pályára, hogy amennyiben második mérkőzését is megnyeri az Európa-bajnokságon, gyakorlatilag már biztos negyeddöntősként, azaz különösebb tét nélkül várhatja az utolsó csoportkört.

A nyitómeccsen a házigazdát legyőző görögök eddig a legnagyobb meglepetést kiváltó diadallal büszkélkedhettek, és büszkélkedtek is, szakvezetőjük Otto Rehhagel azonban német vasszigorral igyekezett elejét venni a túlzott ünneplésnek.

Önbizalomban mindenesetre nem szenvednek hiányt a hellének, Nikolaidisz például a már vasárnap kijelentette: győzni fognak a spanyolok ellen is, miként egy évvel ezelőtt, Zaragozában is tették, pótselejtezőre kárhoztatva az ibériaiakat.

A görögök ezúttal is elsősorban szervezett védekezésükben hittek, s nem is alaptalanul, figyelembe véve, hogy a spanyoloknak előzőleg igencsak nagy erőfeszítéseket kellett tenniük ahhoz, hogy bepasszírozzák a győztes gólt az orosz kapus, Ovcsinnyikov hálójába.

Az első 25 perc ennek megfelelően helyzetek nélkül telt, legfeljebb a sárgák villantak, Katszuranisz, Jannakopulosz, Karagunisz, illetve Marchena is figyelmeztetésben részesült - utóbbira a következő meccsen így nem is számíthat Inaki Sáez.

Aztán eljött a 28. perc, melyben Raúl és Morientes adott csattanós választ azoknak a honfitársaiknak, akik az első meccs után az ezúttal is kispadon kezdő Valeron és Torres javára kikövetelték őket a csapatból. Egy Kapszisz-hiba, egy váratlan Raúl-sarkazás, egy finom Morientes-csel, egy pontos lövés a bal alsó sarokba, és 1-0-ra vezettek a spanyolok.

A gól némileg megkeverte az eredeti szerepköröket, ám a spanyolok inkább jeleskedtek védekezésben, mint ellenfelük a támadások építésében. A görögök kicsit többet birtokolták ugyan a labdát, de spanyol kapu közelébe nem nagyon sikerült eljuttatniuk azt, így egy félidőnyi játék után úgy tűnt, hogy a hispánok újra érvényesíteni tudják a papírformát. Mivel védőik gond nélkül elhárították az ellenfél próbálkozásait, ráadásul a Rehhagel-csapat 47 perc alatt egyszer sem találta el a kaput, még arra sem számíthattunk, hogy a második félidőben túlzottan felpörögne a játék.

Tévedtünk. A szünet után mind a két csapat gólveszélyesebben folytatta: előbb Raúl fejelt a jobb kapufa mellé, majd Zagorakisz bombázta szét a hálótartó vasat. Öt perc múlva változott a kronológiai sorrend, Zagorakisz lőtt (ezúttal egy kicsit gyengébben) és Raúl fejelt (ezúttal a keresztléc fölé).

Rehhagel ekkorra már megtette azt, amit megtehetett, háromcsatáros játékra állította át csapatát, illetve behozta Nikolaidiszt és Cartaszt. Ez utóbbi volt a nyerő húzás, a 66. percben Cartasz mesés átadással hozta helyzetbe Hariszteaszt, aki Casillas lábai között a hálóba lőtt.

Forrás: EPA
Itt már Casillas sem tehetett semmit


Bár támadójátékával most sem kápráztatott el, a portugálok legyőzése után újabb nagy bravúrt vitt véghez a görög válogatott, amely pontszerzésével az A csoport továbbjutásra leginkább esélyes csapatává lépett elő.