Tottiék Dánia ellen kezdik a menetelést

Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb favorit lép pályára az Európa-bajnokságon: a végső győzelemre igen csak esélyesnek tartott olaszok a dánokkal játszanak majd, és a meccs látványos összecsapást ígér, hiszen Tomassonék mindig is híresek voltak támadójátékukról, és ezúttal Trapattoni mester is azt ígéri, hogy a squadra azzurra offenzíven lép majd fel. A csoport másik két tagja, Bulgária és Svédország találkozóján valószínűleg inkább a küzdelem fog dominálni.
Vágólapra másolva!

Az olasz válogatottat a torna egyik legnagyobb esélyesének tartják, és a taljánok a dánok elleni meccsnek is favoritként vágnak neki. Giovanni Trapattoni mester nem sokat vacakolt a kezdő tizenegy kijelölésével, már a hét közepén megnevezte azt a 11 focistát, akit pályára szeretne küldeni. A névsor nem okozott meglepetést, hiszen az előkészületi mérkőzések során tisztán látszott a szakvezető taktikai elképzelése: eszerint a squadra azurra a 4-5-1-es szisztémában futballozik majd, hasonló taktikával, mint azt a portugálok tették.

A középpályán két védekező ember szerepel (Cristiano Zanetti és Perrotta), mellettük két szélső, illetve a játékmester Francesco Totti dolga az előretolt ék kiszolgálása, illetve a felzárkózás az ellenfél kapuja elé. Az egyetlen nagyobb kérdés csak az volt, hogy a jobb oldalon Stefano Fiorénak vagy Mauro Camoranesi kap bizalmat, és a válasz az argentin származású focista neve lett.

Az olasz fanatikusok számára azonban nem ő a győzelem elsődleges záloga, hanem a "fantasista" Totti, aki az előző szezonban egészen fantasztikus formában futballozott, és ha ezt az Eb-re is át tudja menteni, akkor a kontinensviadal legnagyobb sztárja lesz.

Alaphelyzetben a dánok is rendkívül attraktív, támadó felfogású futballt játszanak, ami remek találkozót ígér. Morten Olsen együttesének taktikája kicsit hasonlít az olaszokéhoz (ez a szisztéma egyébként is rendkívül népszerű manapság, gondoljunk csak a Real Madridra), a különbség mindössze annyi, hogy itt inkább két klasszikus csatár játszik, bár Jon Dahl Tomasson gyakran visszalép a középpályára.

A szövetségi kapitánynak nem is a támadó részleg összeállítása miatt főtt a feje, hiszen bár Jesper Grönkjaer édesanyja halála miatt egyelőre nem utazott el Portugáliába, kiváló szélsőkben nincs hiány a dán keretben, hanem inkább a védekező középpályás Thomas Gravesen hiánya okozott neki gondot. Az Everton focistája eltiltás miatt nem játszhat, márpedig ő kulcsembernek számít.

Az előzetes esélylatolgatások alapján úgy tűnik, hogy az alaphelyzetben jobbhátvéd Thomas Helveg lép egy sorral előre (ő a legrutinosabb focista a dánoknál, ráadásul pályafutása során már játszott ezen a poszton), a védelem jobb oldalán pedig az a Brian Priske futballozhat majd, aki a mérkőzés napján ünnepli 26. születésnapját. Ez a görögöknek (akiknél Fisszasz a portugálok elleni meccsen töltötte be 31. életévét) már bejött...

a várható kezdőcsapatok
Dánia: Sörensen - Priske, Laursen, Henriksen, N. Jensen - Rommedahl, Helveg, C. Jensen vagy Poulsen, Jörgensen - Tomasson, Sand.
Olaszország: Buffon - Panucci, Nesta, Cannavaro, Zambrotta - Camoranesi, Perrotta, C. Zanetti, Totti, Del Piero - Vieri.