Ruud van Nistelrooy (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Ruud van Nistelrooy, a hollandok csatára.
Vágólapra másolva!

Ruud van Nistelrooy (Hollandia)
Poszt: csatár
Klub: Manchester United
Születési idő: 1976. július 1., Oss
Testsúly, magasság: 188 cm/80 kg
Válogatottság: 30 mérkőzés, 14 gól

Az FC Den Bosch volt az első klubja, pályafutása első négy szezonját a másodosztályban töltötte. A legjobbak között az SC Heerenveennel mutatkozott be, de egy év elteltével már a PSV-ben focizott. Itt futószalagon gyártotta a gólokat, az 1999-2000-es idényben például úgy lett gólkirály, hogy 23 meccsen 29 gólt ért el.

Azért játszott ilyen keveset, mert térdszalag-szakadást szenvedett, ami miatt a manchesteri szerződése is elcsúszott egy évvel, Alex Ferguson azonban tudta, hogy Ruudra érdemes várni, és a holland nem is okozott csalódást: rögtön első idényében a csapat egyik legjobbja volt. A holland csatár az előző szezonban is nagyüzemi tempóban szállította a gólokat, elsősorban a bajnokság hajrájában mutatott elképesztő teljesítményt. Előtte sem fukarkodott a találatokkal, a Premiership utolsó fordulóiban azonban hét mérkőzésen 13 gólt ért el: a Fulham és a Charlton ellen is mesterhármast hintett, a Liverpool ellen kettőt vállalt, de az Arsenal és a Newcastle sem úszta meg Van Nistelrooy gól nélkül, aki így gólkirályi címet is szerzett Angliában.

De nem csak ott, hiszen az előző Bajnokok Ligájában sem akadt nála eredményesebb futballista, a 2002-2003-as kiírásban 12-szer talált be. A jelenlegi pontvadászatban is sok gólt szerzett, de a bajnokság végén sérülés miatt sokat pihent. Korunk egyik első számú gólvágója, fantasztikusan érzi a kaput, elsősorban a tizenhatoson belülről életveszélyes.