Jon Dahl Tomasson (Dánia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Jon Dahl Tomasson, a dánok csatára.
Vágólapra másolva!

Jon Dahl Tomasson (Dánia)
Poszt: csatár
Klub: AC Milan
Születési idő: 1976. augusztus 29., Koppenhága
Testsúly, magasság: 182 cm/77 kg
Válogatottság: 58 mérkőzés, 30 gól

Első csapata a Solröd FC volt, innen a Köge BK-ba került, amely ugyan csak a harmadik vonalban játszott, de a fiatal támadó olyan mértékben szállította a gólokat, hogy a holland élvonalban szereplő SC Heerenveen vezetői felfigyeltek rá, és 1994 nyarán szerződtették. Tomasson első szezonjában öt gólig jutott, de az 1995-96-os bajnokságban már tizennégyszer volt eredményes.

Egy évvel később erre is rátett egy lapáttal, hiszen ekkor tizennyolc góllal fejezte be a bajnokságot. 1997 márciusában a válogatottban is bemutatkozott, és ezzel történelmet írt, hiszen anélkül húzhatta magára a címeres mezt, hogy a dán élvonalban valaha is játszott volna. 1997 nyarán több nevesebb klub is csábította, végül a Newcastle United ajánlatát fogadta el.

A "Szarkák" két és fél millió fontot fizettek érte. Angliában azonban nem nagyon ment a csatárnak, Shearer árnyékában mindössze három gólig jutott. Ennek eredményeképpen a világbajnoki keretből is kimaradt. 1998 nyarán visszatért legnagyobb sikerei helyszínére, Hollandiába, mégpedig a Feyenoordhoz.

A 2000-2001-es szezonban tizenhárom góllal járult hozzá a rotterdami gárda bajnoki címéhez, ezt követően pedig ezt is felülmúlta, ráadásul az UEFA-kupa döntőjében góllal búcsúzott Rotterdamtól. A 2002-es világbajnokság után az AC Milanban igazolt, ahol tökéletesen elfogadta a másodhegedűs szerepkört, szükség esetén pedig mindig hozta magát, és sorsdöntő gólokat ért el. A válogatottban már ő számít az első számú támadónak.