Joseba Etxeberría (Spanyolország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Joseba Etxeberría, a spanyolok csatára.
Vágólapra másolva!

Joseba Etxeberría (Spanyolország)
Poszt: csatár
Klub: Athletic Bilbao
Születési idő: 1977. szeptember 9., Elgoibar
Testsúly, magasság: 178 cm/72 kg

Tősgyökeres baszknak számít, pályafutását a Real Sociedadban kezdte el, amelynek színeiben az 1993-94-es idényben a tartalékok között a harmadik vonalban kilenc gólt ért el. Egy évvel később már a felnőttek között szerepelt (mindössze 17 évesen!), és itt is megállta a helyét, hét bajnokin kétszer volt eredményes.

Még csak 18 esztendős volt, amikor máris klubot váltott, és a másik baszk egyesülethez, az Athletic Bilbaóhoz szerződött. Itt tulajdonképpen 1995 óta, vagyis már kilenc esztendeje meghatározó embernek számít, egy híján háromszáz bajnokin lépett pályára az együttesben. Másfél hónappal a huszadik születésnapja után mutatkozhatott be a válogatottban, de az 1998-as világbajnokságról még lemaradt.

Eddigi legjobb szezonja az előző pontvadászat volt, a 2002-2003-as idényben ugyanis 14 alkalommal volt eredményes. Hol csatárként, hol pedig jobb oldali középpályásként szerepel, és mindkét poszton kiváló teljesítményre képes.