Jan Koller (Csehország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Jan Koller, a csehek csatára.
Vágólapra másolva!

Jan Koller (Csehország)
Poszt: csatár
Klub: Borussia Dortmund
Születési idő: 1973. március 30., Lhota
Testsúly, magasság: 202 cm/103 kg
Válogatottság: 49 mérkőzés, 27 gól

Meglehetősen későn fedezték fel tehetségét: noha már tizenévesen is a Sparta Praha játékosa volt, a felnőttek között csak 21 esztendősen, 1994-ben mutatkozott be, és ekkoriban is csak kiegészítő embernek számított a prágaiaknál. Később több lehetőséget kapott ugyan, az 1996-97-es idényben például 31 mérkőzésen nyolc gólt rúgott, de amikor az SC Lokeren megvette őt, nem sokan kapták fel a fejüket.

Belgiumban aztán valósággal berobbant az európai futballba, a Lokerennel 1999-ben gólkirályi címet szerzett 24 találattal, és bemutatkozhatott a válogatottban is - éppen a belgák ellen, ráadásul góllal. Meg is vette őt az Anderlecht, ahol folytatta a gólgyártást, nemcsak a bajnokságban, hanem a BL-ben és a válogatottban is.

Több élcsapat is versengett érte, végül a Borussia Dortmund vette meg 2001 nyarán, és első évében rögtön bajnoki címet nyert a BVB-val. Nagy termete ellenére nem csak a fejjátéka kiemelkedő, hanem labdakezelése is. Hatalmas munkabírása, kiegyensúlyozott teljesítménye és taktikai fegyelmezettsége miatt az edzők nagy kedvence.