Stéphane Chapuisat (Svájc)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Stéphane Chapuisat, a svájciak csatára.
Vágólapra másolva!

Stéphane Chapuisat (Svájc)
Poszt: csatár
Klub: Young Boys
Születési idő: 1969. június 28.
Testsúly, magasság: 77 kg/180 cm
Válogatottság: 99 mérkőzés, 21 gól

A helvét labdarúgás nagy öregje idén már 35 esztendős lesz, és közelít a százszoros válogatottsághoz. Édesapja, Pierre-Albert is futballista volt, a válogatottban is szerepelt. Stéphane a Red Star Zürichben kezdte pályafutását, majd megfordult az ES Malleyban is, 18 esztendősen került az élvonalbeli Lausanne-hoz.

Másfél évvel később már válogatottnak mondhatta magát, a brazilok ellen debütált 1989-ben. 1991-ig futballozott a Lausanne-ban, ekkor a német Bayer Uerdingen vette meg, ám nem sokkal később egy teremtornán súlyosan megsérült, így a klub fél évvel később inkább túladott rajta. A Borussia Dortmund szerezte meg, és a BVB-vel szinte mindent megnyert, amit klubszinten leheteséges: volt német bajnok és BL-győztes. Dortmundban hatalmas közönségkedvencnek számított, nem csoda, hiszen nyolc szezon alatt 102 találatot ért el a klubnál, amivel negyedik az egyesület örökranglistáján.

Amikor 1999 nyarán otthagyta a dortmundiakat, sokan azt gondolták, hogy lecseng a pályafutása, de Chappi otthon a Grasshopper-Clubban, majd a Young Boysban tovább folytatta a gólgyártást. A válogatottból már másfél évtiezede kihagyhatatlan, és ha nem lett volna két súlyos sérülése, akkor már rég száz fölött járna, így viszont az Európa-bajnokságon érheti el a centenáriumot. Ott volt az 1994-es vébén és az 1996-os kontinensviadalon is, rutinos labdarúgó.