Marian Pahars (Lettország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Marian Pahars, a lettek támadója.
Vágólapra másolva!

Marian Pahars (Lettország)
Poszt: csatár
Klub: Southampton FC
Születési idő: 1976. augusztus 5., Csernovol
Testsúly, magasság: 176 cm/70 kg
Válogatottság: 60 mérkőzés, 15 gól

Első klubja az FK Pardaugava volt, majd egy évet lehúzott a Skonto Riga fiókcsapatában, a Skonto/Metalsban is, mielőtt a legsikeresebb lett klubhoz került volna. A rigaiaknál már az 1994-es bajnokságban rúgott három gólt, a következőben nyolc, majd 15 találatig jutott.

A nagyválogatottban 1996 márciusában mutatkozott be egy Ciprus elleni barátságos mérkőzésen, és innentől kezdve kihagyhatatlan volt a nemzeti csapatból. Az 1998-as pontvadászatban különösen jól ment neki a játék, 19 találatot ért el, és ennek köszönhetően próbajátékra utazhatott az angol Southamptonhoz, ahol első edzőmeccsén mesterhármast vágott. Természetesen szerződést ajánlottak neki, és a bajnokság utolsó hat találkozóján három gólt ért el.

A következő szezonban 13 gólig jutott, és az angol sajtó rögtön ráaggasztotta a lett Michael Owen becenevet. Eddigi legjobb idénye a Premiershipben a 2001-2002-es volt, amikor 14-szer volt eredményes, azóta viszont állandóan sérülések gyötrik.

Az Eb-selejtezők közül mindössze három meccsen szerepelt, és egyszer sem talált be, de ennek ellenére biztosan ott lesz a kontinensviadalon - már ha egy sérülés nem jön közbe. Hazájában senki sem szerett több gólt a nemzeti tizenegyben nála.