Demisz Nikolaidisz (Görögország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Demisz Nikolaidisz, a görögök támadója.
Vágólapra másolva!

Demisz Nikolaidisz (Görögország)
Poszt: csatár
Klub: Atlético Madrid
Születési idő: 1973. szeptember 17., Gisen
Testsúly, magasság: 174 cm/74 kg

Már gyermekkorában is az AEK Athén fanatikusa volt, olyannyira, hogy tizenévesen a karjára tetoválta a klub címerét. Pályafutását a harmadosztályú Etikosz Alekszandropuliszban kezdte, amelynek színeiben 19 évesen hét gólt ért el.

A következő szezonban ehhez kilenc meccs is elég volt neki, nem csoda, hogy az Apollon Athén még a bajnokság közben megvette. Itt aztán futószalagon ontotta a gólokat, az 1994-95-ös szezonban 17, a következő idényben 16 találatot szerzett. Hívta az Olympiakosz is, de ő csak az AEK-ban akart játszani, és álma meg is valósult.

Innen aztán már a válogatottba is meghívót kapott, mondjuk, nehéz lett volna kihagyni azok után, hogy ipari méretekben rúgta a gólokat: kétszer egymás után 19 találatot szerzett, majd két 22 gólos idény kövekezett. A nemzeti csapatban való szereplést aztán 1999-ben lemondta, tiltakozásul a görög futballban lévő visszáságok miatt, de Otto Rehhagel érkezése meggyőzte őt a visszatérésről.

Az örmények elleni Eb-selejtezőn két gólt szerzett, később azonban többnyire csak csere volt. Tavaly nyáron távozott az AEK-től, és egy évre aláírt a spanyol Atlético Madridhoz, ahol (amikor nem sérült) szintén alapember. A hírek szerint a nyáron befejezi pályafutását, és tulajdonosként tér vissza szeretett AEK-jához, ahol a drukkerek valósággal istenítik őt.