Patrick Kluivert (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Patrick Kluivert, a hollandok csatára.
Vágólapra másolva!

Patrick Kluivert (Hollandia)
Poszt: csatár
Klub: FC Barcelona
Születési idő: 1976. július 1., Amszterdam
Testsúly, magasság: 188 cm/80 kg
Válogatottság: 76 mérkőzés, 40 gól

Az utcán fedezte fel őt az Ajax Amsterdam egyik tehetségkutatója, tízévesen került az amszterdami klubhoz, és kevéssel múlt 18 éves, amikor bemutatkozhatott az első csapatban. A holland klubbal szinte mindent megnyert: kupát, bajnokságot, Bajnokok Ligáját, Világkupát.

1997-ben már elismert futballistaként, válogatottként került a Milanhoz, ahol azonban nem sikerült beilleszkednie, mindössze hat találatig jutott, így egy évvel később a Barcelonába szerződött, ahol egykori mestere, Louis van Gaal volt az edző. Itt már ontotta a gólokat, és a mostani idényig mindegyik pontvadászatban legalább 15 gólt ért el.

Az elmúlt időszakban azonban nem ment neki olyan jól a játék, és az őt korábban sem nagyon kedvelő katalán drukkerektől rengeteg kritikát kapott. A tavaly nyár egyik fő beszédtémája az volt a Barcánál, hogy Kluivert megy-e vagy marad: szerződése szerint ugyanis ha nem biztosítanak neki csillagászai összegű fizetést, akkor potom pénzért távozhat a klubtól, és az egyesület gyengébb anyagi helyzete miatt az utóbbi alternatíva tűnt valószínűbbnek.

Hosszas huzavona után a holland csatár aztán végül maradt Barcelonában, de még mindig nem ő számít az első számú közönségkedvencnek. Könnyen lehet, hogy az Eb után valóban elhagyja a katalánokat.