Wayne Rooney (Anglia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Wayne Rooney, az angolok csatára.
Vágólapra másolva!

Wayne Rooney (Anglia)
Poszt: csatár
Klub: Everton FC
Születési idő: 1985. október 24., Liverpool
Testsúly, magasság: 181 cm/70 kg
Válogatottság: 11 mérkőzés, 3 gól

Az angol labdarúgás új csodagyereke, átírta a válogatottságra vonatkozó rekordokat. Világéletében az Evertonnak szurkolt, az 1997-es liverpooli derbin labdaszedőként tevékenykedett. A Stolverkosok drukkerei már 2000-ben azt suttogták, hogy játszik egy óriási tehetség az ifik között, és Rooney ezt 2002-ben a korosztályos FA-kupa megnyerésével bizonyította be.

Még nem volt 17 esztendős, amikor bemutatkozott a Premiershipben, és első gólját az Arsenal ellen szerezte, megszakítva az Ágyúsok 30 meccsből álló veretlenségi rekordját. Fél évvel később a válogatottban is bemutatkozott: ekkor mindössze 17 éves és 111 napos volt, amivel az angol labdarúgás történetének legfiatalabb válogatott focistája lett.

Az előző idényt hat góllal zárta, majd egy újabb rekord következett: a macedónok elleni Eb-selejtezőn gólt szerzett, amire ilyen fiatalon eddig egyetlen angol válogatott sem volt képes. Később betalált Liechtenstein ellen is. A jelenlegi pontvadászatban kilenc gólt ért el, és standard kezdő játékosnak számít az angol válogatottban.

Fiatal kora ellenére remek fizikummal rendelkezik, rendkívül erőszakos futballista, ugyanakkor néha túlságosan agresszív.