Ebbe Sand (Dánia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Ebbe Sand, a dánok csatára.
Vágólapra másolva!

Ebbe Sand (Dánia)
Poszt: csatár
Klub: Schalke 04
Születési idő: 1972. július 19., Hadsund
Testsúly, magasság: 183 cm/77 kg
Válogatottság: 61 mérkőzés, 21 gól

Egészen húszéves koráig volt a Hadsund BK játékosa, ekkor azonban felfigyeltek tehetségére, és az ország legsikeresebb egyesülete, a Bröndby IF vetette ki rá a hálóját. Az élvonalban első szezonjában azonban csak egy meccs erejéig lépett pályára.

Egy évre rá már több lehetőséget kapott, hiszen négy alkalommal küldték pályára, és meg is szerezte első találatát az Aarhus ellen. A rá következő idényben megduplázta góljai számát, de az igazi áttörés az 1995-96-os bajnokságban jött el, amikor 12 alkalommal volt eredményes, amivel második lett a házi góllövőlistán Peter Möller mögött.

Ezt megint egy viszonylag eredménytelenebb évad követte, ám az 1997-98-as bajnokságban alaposan elkapta a fonalat: 28 találatával gólkirályi címet szerzett, és nem sokkal a világbajnokság előtt a válogatottban is bemutatkozott. A mondiálon két meccsen lépett pályára, sőt, Nigéria ellen gólt is szerzett.

A következő szezonban "csupán" 19-szer volt eredményes a dán bajnokságban, ám a Schalke ennek ellenére lecsapott rá, és tízmillió márkáért szerződtette. Sand alaposan kitett magáért a Bundesligában is, hiszen első szezonjában 15-ször volt eredményes, amivel harmadik lett a góllövőlistán.

A következő pontvadászatban ezt is felülmúlta, hiszen 22 találattal gólkirályi címet szerzett. Az utóbbi időben viszont már nem megy neki ilyen jól a gólszerzés, sem a gelsenkirchenieknél, sem pedig a válogatottban.