Pedro Simao Sabrosa (Portugália)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Pedro Simao Sabrosa, a portugálok csatára.
Vágólapra másolva!

Pedro Simao Sabrosa (Portugália)
Poszt: csatár
Klub: Benfica
Születési idő: 1979. október 31., Constantim
Testsúly, magasság: 170 cm/64 kg

Teljes neve Pedro Fonseca Sabrosa, a Simao amolyan művésznév. A Sporting Lisboánál ismerkedett meg a sportág alapjaival, és már korán felfedezték tehetségét: 1996-ban tagja volt az U16-os Európa-bajnokságot nyert portugál válogatottnak.

A következő évben bemutatkozhatott a Sporting első csapatában, és debütálását góllal ünnepelte. Az 1997-98-as idényben már 21 bajnokin vetették be, miközben már az U21-es válogatottnak is tagja volt, sőt, 1998 novemberében a nagyválogatottban is bemutatkozott, természetesen góllal. Az 1998-99-es idényben remekül ment neki a játék, tíz gólt ért el, és erre külföldön is felfigyeltek, és a Barcelona 15 millió eurónak megfelelő összeget (!) fizetett érte.

Ennek ellenére csak elvétve kapott lehetőséget a katalánoknál, és ez a 2000-es Európa-bajnoki szereplésébe került. A 2000-2001-es idényben már többet játszott, de ennek ellenére elhagyta a spanyolokat, és 2001 januárjában a Benfica játékosa lett. Fél év alatt 11 gólt szerzett a lisszaboniaknál, ahol azóta is meghatározó embernek számít, olyannyira, hogy jelenleg ő viseli a csapatkapitányi karszalagot.

Az előző szezonban 18 találatot ért el, a jelenlegiben 11-ig jutott. Nem klasszikus csatár, hanem amolyan előretolt középpályás, mind a jobb-, mind a bal oldalon remek teljesítményre képes.