Ivica Olic (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Ivica Olic, a horvátok csatára.
Vágólapra másolva!

Ivica Olic (Horvátország)
Poszt: csatár
Klub: CSZKA Moszkva
Születési idő:1979. szeptember 14., Davor.
Testsúly, magasság: 182 cm/82 kg
Válogatottság: 17 mérkőzés, 4 gól

A kis faluban született Olic a Slavonsi Brodban kezdte pályafutását, ahol már tizenévesen rendszeresen ott volt a felnőttek között, és a korosztályos válogatottagnak is tagja volt. Több nyugat-európai egyesület is hívta, próbajátékon szerepelt az Internazionalénál is, de végül a Herthában kötött ki, ahol nem tudott kitörni a tartalékok közül: két év alatt mindössze két bajnokin szerepelt.

Vissza is tért Horvátországba, és itt ismét remekelt: a Slavonski Brod színeiben a 2000-2001-es idényben 17 találatot ért el. Ennek köszönhetően leigazolta őt az NK Zagreb, amelyben még eredményesebb volt: a fővárosiaknál húsz gólt szerzett, amivel ő gólkirály lett, a csapat pedig bajnok. A válogatottba is meghívót kapott, a nemzeti csapatban 2002 februárjában mutatkozott be, és ott volt a világbajnokságon is, ahol az olaszok ellen gólt is szerzett.

A vébé után a Dinamo Zagrebben kötött ki, és itt is gólerős maradt, másfél év alatt 16-szor volt eredményes, majd 2003 nyarán a CSZKA Moszkvához igazolt. A moszkvaiak orosz átigazolási rekordnak számító ötmillió eurót fizettek érte, de megérte: Olic fél szezon alatt tíz gólt szerzett, és bajnoki címhez segítette a gárdát. A válogatottban legtöbbször ő volt Prso partnere a csatársorban, a selejtezők során a bolgárok ellen talált be.