Alexander Frei (Svájc)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Alexander Frei, a svájciak középpályása.
Vágólapra másolva!

Alexander Frei (Svájc)
Poszt: csatár
Klub: Stade Rennes
Születési idő: 1979. július 15., Basel
Testsúly, magasság: 179 cm/74 kg
Válogatottság: 25 mérkőzés, 15 gól

Teljesítményéről mindent elmond, hogy a helvétek immár elsősorban tőle, és nem Chapuisattól várják a gólokat. Baseli születésű, és ár 18 esztendősen bemutatkozott a svájci élvonalban, természetesen az FC Basel színeiben, és első idényében megszerezte első találatát a legjobbak között, a klub azonban ennek ellenére túladott rajta.

A következő pontvadászatban a másodosztályú FC Thunban szerepelt, és itt sem ontotta a gólokat (hétig jutott), ám az élvonalbeli Luzern így is felfigyelt rá. Az 1999-2000-es pontvadászatban 15 alkalommal volt eredményes, ami újabb klubcserét jelentett a számára, ezúttal a genfi Servette szerződtette.

Itt egy évre volt szüksége, hogy formába lendüljön, de 2001-re alaposan belelendült, és végre a nagyválogatottban is bemutatkozhatott a jugoszlávok ellen - két nappal később pedig második válogatott mérkőzésén, Luxemburg ellen mesterhármast vágott. A bajnokságban is ontotta a gólokat, a 2001-2002-es idényt 17 találattal zárta.

Tavaly januárban állt légiósnak, a francia Stade Rennes igazolta le, de eleinte nem nagyon játszott, és csak az utóbbi időben szerepel rendszeresen a csapatban - a jelenlegi idényben már hét gólnál jár. A válogatottban ő számít az első számú gólfelelősnek, a selejtezők során ötször talált be, és összesen eddig 25 fellépése során 15 találatot ért el, ami kimagasló teljesítmény.