Zinedine Zidane (Franciaország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Zinedine Zidane, a franciák középpályása.
Vágólapra másolva!

Zinedine Zidane (Franciaország)
Poszt: középpályás
Klub: Real Madrid
Születési idő: 1972. június 23., Marseille
Testsúly, magasság:185 cm/80 kg
Válogatottság: 87 mérkőzés, 22 gól

Marseille-ben született, de első klubja a Cannes volt, amelyben 17 esztendősen debütált. Húszesztendősen lett a Bordeaux futballistája, innen került be a válogatottba 1994 augusztusában.

A nemzetközi közvélemény akkor figyelt fel rá, amikor a Girondins-nel 1996-ban bejutott az UEFA-kupa döntőjébe. Ezt követően szerződött a Juventusba, ahol igazi szupersztár lett. Az 1998-as vébédöntőn szerzett két gólja után nem jelentett meglepetést, hogy ő kapta az Aranylabdát, de a 2000-es Európa-bajnokságon is fantasztikusan futballozott.

2001 nyarán világrekordnak számító összegért igazolt a Real Madridba, ahol eleinte nem ment neki a játék, később azonban kiválóan sikerült beilleszkednie a királyi gárdába, igazi vezéregyénisége lett a csapatnak. A legutóbbi világbajnokság balul sikerült a számára, hiszen sérülés miatt csak egy meccsen szerepelt, de ezt is sikerült kihevernie, és manapság a világ egyik legjobb futballistájának tartják.