Beckham és Zidane nélkül focizik Európa

Vágólapra másolva!
Szerdán a nyári labdarúgó Európa-bajnokság mind a 16 résztvevője pályára lép. Hat párosításban egymás ellen meccselnek a kijutott csapatok, a legnagyobb rangadónak pedig a holland-francia, a portugál-olasz és a svéd-angol összecsapás ígérkezik. Utóbbi találkozó érdekessége, hogy a vendégek edzője svéd nemzetiségű, és Sven-Göran Eriksson számára semmiképpen sem tűnik egyszerűnek a skandináv kirándulás, a csapatkapitány David Beckham ugyanis sérülés miatt nem tarthat az angolokkal. A holland-francia csúcsról három gall sztár, Zidane, Pires és Vieira fog hiányozni.
Vágólapra másolva!

Sven-Göran Eriksson, a svédországi Eb-felkészülési mérkőzésre készülő angol válogatott szövetségi kapitánya nem számíthat David Beckham játékára, a Real Madrid középpályása ugyanis sérülést szenvedett a királyi gárda 5-1-es sikerével végződött, Sevilla elleni vasárnapi összecsapáson. Beckhamet a meccs hajrájában, Jose Luis Martival történt ütközés után le kellett cseréni. "A vádlija sérült meg. Óvatosságból pihennie kell, de nem súlyos a sérülése" - mondta Carlos Queiroz, a fővárosiak trénere.

Eriksson egy javaslattal is előállt, miszerint nem bánná, ha a Premiershipben is "meghonosodna" a téli szünet - Angliában ugyanis még karácsonykor is tart a bajnokság. Az angol szövetség pedig hétfőn már döntött is, azaz a következő idénytől kéthetes szünetet tartanak januárban az angol bajnokságban. Az angol szövetség már februárban jóváhagyta a téli szünetet, de akkor a kupabizottság vétója miatt vissza kellett vonnia a határozatot. "A bajnokság menetrendje számomra olyan, mint egy dzsungel. Ha lenne egy hét szünet, az jót tenne a játékosok testének és lelkének egyaránt. Olaszországban a játékosok várják a téli szünetet, és motiváltabban folytatják tavasszal a bajnokságot" - mondta még a végső döntés meghozatala előtt a kapitány.

Eriksson egyébként öt újoncot avat a honfitársai elleni összecsapáson. Alan Thompson (Celtic), Jermain Defoe (Tottenham), Shaun Wright-Phillips (Manchester City) is lehetőséget kap a bizonyításra, s a másodosztályú Norwich-kapus Robert Green és az Aston Villa védője, J Lloyd Samuel sem volt még korábban válogatott.

Ashley Cole, Sol Campbell, Gary Neville, Paul Scholes, Wayne Bridge és Frank Lampard klubja kérésére maradt ki, Michael Owen, Kieron Dyer sérülés miatt nem kapott meghívót, míg az evertonos Wayne Rooney játéka is kétséges.

Az Albánia elleni csúfos vereség után a svédek mindenképpen javítani szeretnének, s ennek megfelelően a tapasztalt játékosok meghívót kaptak: Marcus Allbäck, Magnus Hedman, Johan Mjällby, Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg és Anders Svensson is pályára léphet Anglia ellen.

Az olaszok az Eb leendő helyszínén, Portugáliában lépnek pályára. Giovanni Trapattoni keretéből sérülés miatt több sztárjátékos is kimaradt: a római Antonio Cassano térdsérülést szenvedett a Bologna elleni 1-2-es vereség során, míg Alessandro Del Piero, Alessandro Nesta és Fabio Cannavaro pályára sem léphetett a hét végén. Rajtuk kívül Francesco Toldo, Cristiano Zanetti, Gianluca Zambrotta és Filippo Inzaghi is kimaradt. Az interes Christian Vieri annak ellenére is meghívót kapott, hogy vasárnap nem lépett pályára a Reggina ellen. Az AS Roma kapusa, Pelizzoli most debütálhat az olasz válogatottban.

A portugálok legjobbjai mind ott lesznek, így Figo (Real Madrid), Ruí Costa (Milan), Deco (Porto), Ronaldo (MU), Nuno Gomes (Benfica) és Pauleta (PSG) is bevetésre kész.

A Hollandiába látogató franciáknak is lesz egy madridi hiányzójuk, Beckham mellett ugyanis Zinedine Zidane is megsérült a hét végi bajnokin. Az ágyéksérülést szenvedett irányítón kívül az Arsenal két csillaga, a MU ellen kidőlt Robert Pires (Achilles-ín-sérülés) és Patrick Vieira (térdsérülés) játékára se számíthat Santini kapitány.

A vendéglátó hollandok csapatból két védő is kidőlt: Frank de Boer (Rangers) és Jaap Stam (Lazio) is a hét végén sérült meg, rajtuk kívül Wilfred Bouma (PSV) játéka is kétséges.

Szerdán Oroszország Bulgáriába, Svájc Görögországba, Dánia pedig Spanyolországba látogat - ezeken a meccseken is két-két Eb-résztvevő méri össze erejét. A szintén kijutott lettek Szlovániában, a csehek pedig Írországban lépnek fel, míg a horvátok a törököket, a németek pedig a belgákat fogadják Eb-felkészülési mérkőzésen.

Eb-felkészülési mérkőzések, a szerdai program:
Bulgária - Oroszország 17 ó
Szlovénia - Lettország 18 ó
Horvátország - Törökország 19 ó
Görögország - Svájc 20.15
Írország - Csehország 20.30
Németország - Belgium 20.30
Hollandia - Franciaország 20.45
Svédország - Anglia 20.45
Spanyolország - Dánia 21.45 ó
Portugália - Olaszország 22.15