Phillip Cocu (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Phillip Cocu, a hollandok középpályása.
Vágólapra másolva!

Phillip Cocu (Hollandia)
Poszt: középpályás
Klub: FC Barcelona
Születési idő: 1970. október 29., Eindhoven
Testsúly, magasság: 184 cm/74 kg
Válogatottság: 75 mérkőzés, 7 gól

Noha eindhoveni születésű, a zevenaari DCS volt az első klubja, majd megfordult a De Graafschaapban is, végül az AZ Alkmaarral 18 évesen mutatkozott be a felnőttek között a másodosztályban. Két évvel később az élvonalbeli Vitesse Arnhem vette meg, Amelyben az első idényben még keveset játszott, ezt követően azonban alig hagyott ki egy-két találkozót.

Az 1993-94-es szezonban 11 gólt ért el, így aztán nem okozott meglepetést, hogy másfél évvel később leigazolta őt a PSV Eindhoven, amelyben első szezonjában tucatnyi találatot szerzett. Ennek köszönhetően 1996 augusztusában bemutatkozhatott a nagyválogatottban is. Ekkoriban támadó középpályásként szerepelt, az FC Barcelona is így vette meg 1998-ban, és a katalánoknál is gólerősen kezdett, első idényében 12 találatig jutott.

Azóta csak elvétve hiányzott a Barcából, és több poszton is megfordult: leginkább védekező középpályásként vetik be, de játszott már középhátvédet is. Noha a hollandokat az utóbbi időben nem nagyon kedvelik a Camp Nouban, ő kivívta a drukkerek elismerését csupa szív játékával.