Rio Ferdinand biztosan nem lesz ott az Eb-n

Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) helybenhagyta korábbi döntését, mellyel nyolc hónapra eltiltotta Rio Ferdinandot, a Manchester United védőjét. A válogatott játékos így nem vehet részt a portugáliai Európa-bajnokságon. Az FA december 19-én doppingvizsgálat elmulasztása miatt szabta ki a büntetést, ami ellen az érintett fellebbezést nyújtott be.
Vágólapra másolva!

A 25 éves futballistát szeptember 23-án szerették volna ellenőrizni az egyesület carringtoni edzőközpontjában, ő azonban nem ért rá, állítólag éppen költözésének ügyét intézte. A doppingtesztet másfél nappal később végezte el, s az negatív eredményt hozott. A mulasztás miatt a szövetség már akkor - a Törökország-Anglia Eb-selejtező előtt - kizárta a válogatottból a kulcsembernek számító klasszist, aki azután csak klubjában szerepelhetett.

Jospeh Blatter FIFA-elnök a büntetés kiszabása előtt komoly eltiltást sürgetett, egyesek szerint "nyomást gyakorolt" az angol szövetségre, a Doppingellenes Világügynökség (WADA) illetékesei pedig konkrétan megfogalmazták, mit várnak: kétéves büntetést követeltek.

Érdekesség, hogy február 10-én az Olasz Labdarúgó Liga fellebbviteli bizottsága csökkentette Manuele Blasi féléves, illetve Mohamed Kallon nyolchónapos eltiltását, amelyet előzőleg doppingvétség miatt szabott ki rájuk. A Parma 23 éves középpályása - akinek a szervezetében még a szeptember 14-ei, Perugia elleni bajnoki után az anabolikus szteroidok közé tartozó norandroszteront találtak - így csak öt hónapot kényszerül kihagyni, az Internazionale Sierra Leone-i csatárának pedig fél évre mérsékelték a büntetését. Ő nandrolonnal bukott le szintén tavaly ősszel.

Rio Ferdinand büntetése január 20-án lépett életbe.