Igor Tudor (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Igor Tudor, a horvátok középpályása.
Vágólapra másolva!

Igor Tudor (Horvátország)
Poszt: középpályás
Klub: Juventus
Születési idő: 1978. április 16., Split
Testsúly, magasság: 192 cm/88 kg
Válogatottság: 31 mérkőzés

Tudor Splitben látta meg a napvilágot 1978. április 16-án, és a helyi Hajdukban kezdte pályafutását. Remek fizikai adottságai miatt hamar felfigyeltek rá, és még nem volt tizenhét esztendős, amikor már első osztályú bajnoki mérkőzésen lépett pályára a horvát pontvadászatban.

Az 1996-97-es szezonban kilenc találkozón szerepelt, a következő idényben pedig már alapember volt, 23 mérkőzésen vetették be, és az utolsó fordulóban az Isztra Pula ellen első gólját is megszerezte.

Akkor már az utánpótlás-válogatottnak is tagja volt, de a következő idényben nyújtott remek teljesítménye hatására Miroslav Blazevic a nagyválogatottba is behívta, ahol az Ukrajna elleni világbajnoki pótselejtezőn mutatkozott be. Ott volt az 1998-as világbajnokságon is, ahol három mérkőzésen is becserélték az utolsó percekben, így ő is bronzérmet szerzett.

Mindez elég jó ajánlólevél volt a Juventusnak ahhoz, hogy leigazolja, így a vb után a torinóiak játékosa lett. Első olaszországi szezonjában viszonylag sokat játszott, 23 találkozón vetették be, és egy alkalommal gólt is szerzett, amit a következő idényben is megismételt annak ellenére, hogy kevesebb mérkőzésen szerepelt. A 2000-2001-es pontvadászatban jóval eredményesebb volt, összesen hat gólt ért el, ráadásul ezek többsége rendkívül fontos volt: Lazio elleni egy pontot ért, a Milan ellen ő kezdte meg a gólgyártást, a Reggina ellen pedig a győzelmet jelentette találata.

A legutóbbi három szezonban amolyan kiegészítő embernek számít a Juvéban, akit hol a védelemben, hol a középpályán vetnek be, a válogatottnak viszont ő a csapat kapitánya és egyik vezéregyénisége.