Tomás Galásek (Csehország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Tomás Galásek, a csehek középpályása.
Vágólapra másolva!

Tomás Galásek (Csehország)
Poszt: középpályás
Klub: Ajax Amsterdam
Születési idő: 1973. január 15., Ostrava
Testsúly, magasság:
Válogatottság: 28 mérkőzés

Szülővárosának csapatában, a Baníkban kezdett el futballozni, már 18 évesen bemutatkozott a cseh élvonalban. Egy évre rá meghatározó játékos volt a gárdában, és négy éven keresztül kihagyhatatlannak számított az együttesből. Minderre a válogatottnál is felfigyeltek, a címeres mezben 1995 márciusában mutatkozott be, de ezt követően hosszú időn keresztül nem vették számításba a nemzeti csapatnál.

Pedig 1996-ban külföldre igazolt, a holland Willem II focistája lett, ahol egy évre volt szüksége a beilleszkedéshez, de ezt követően az Eeredivisie-ben is kiváló teljesítményt nyújtott. Az 1998-99-es idényben a klub nagy meglepetésre kiharcolta a Bajnokok Ligájában való szereplés jogát, és Galásek a BL-ben is kiválóan futballozott, így aztán visszakerült a nemzeti csapatba, és leigazolta az Ajax.

Az amszterdamiaknál is sikerült bevekerednie magát a kezdők közé, és immár kiszoríthatatlan a gárdából, amely hemzseg az ifjoncoktól. A válogatottban a 2002-es világbajnokság selejtezőin a csapata legjobbja volt, és 30 éves korára lett alapember a nemzeti tizenegyben.