Thomas Gravesen (Dánia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Thomas Gravesen, a dánok középpályása.
Vágólapra másolva!

Thomas Gravesen (Dánia)
Poszt: középpályás
Klub: Everton FC
Születési idő: 1976. március 11., Vejle
Testsúly, magasság: 183 cm/78 kg
Válogatottság: 42 mérkőzés, 5 gól

Sportos családban született, édesapja ugyanis a harmadik osztályban szereplő Daugaard csapatának trénere volt. A gondos apa már ötéves korában magával vitte a fiát az edzésekre, és nem sokkal később egy valódi bőrlabdával ajándékozta meg.

Az alapokkal tehát már otthon megismerkedhetett, és hamarosan a Vejle BK csapatában folytathatta a sportág tanulását. Már tizennyolc esztendősen bemutatkozhatott a klub első csapatában, ám akkor az együttes még a másodosztályban szerepelt. A feljutás után, 1995-ben ízlelte meg először a dán élvonal légkörét, ahol nem is vallott szégyent, hiszen huszonnyolc találkozón szerepelve két gólt is szerzett. Első gólját a legjobbak között 1996. márciusában, az Ikast ellen lőtte. A rá következő szezonban még eredményesebb volt, hiszen ekkor harminc találkozón nyolc alkalommal vette be az ellenfelek kapuját.

Nem is maradt sokáig Dániában, hanem a Bundesligába igazolt. Az 1997-es szezont még hazájában kezdte el, de négy mérkőzés után, már augusztusban a Hamburger SV játékosa lett 600 ezer fontnak megfelelő összegért. Németországban nem kellett sok idő a beilleszkedéséhez - remekül beszélt németül, hiszen csak pár száz kilométerre lakott a német határtól, saját elmondása szerint a televíziós csatornák alapján tanulta meg a nyelvet -, és hamarosan a HSV egyik meghatározó futballistája lett. Első Bundesliga-gólját 1997. október 14-én, a Karlsruher SC ellen szerezte. A pályán nem ismer kegyelmet, az egyik legkeményebb focistának tartották a Bundesligában, de a pályán kívül a csapat egyik legfőbb mókamesterének számított.

Az 1998-as világbajnokságon még nem volt ott a dán nemzeti tizenegyben, de az Európa-bajnokságot már nem hagyta ki. 2000 nyarán Angliába szerződött, a patinás, ám szerény jelenű Everton FC hívta soraiba, ahol azóta is meghatározó embernek számít. A selejtezők során a románok ellen pazar gólt ért el, a félpályáról emelt a kapuba.