Jens Nowotny (Németország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Jens Nowotny, a németek középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Jens Nowotny (Németország)
Poszt: középhátvéd
Klub: Bayer Leverkusen
Születési idő: 1974. január 11., Malsch
Testsúly, magasság: 187 cm/87 kg
Válogatottság: 39 mérkőzés

Gyermekkorában az SV Spielbergben és a Germania Friedrichstalban futballozott, de még ifista volt, amikor a Karlsruher SC-be szerződött. Már 17 esztendősen bemutatkozhatott a Bundesligában, és alapembere volt annak a KSC-nek, amely az elődöntőig jutott az UEFA-kupában.

Akkoriban Oliver Kahn előtt irányította a védelmet, akárcsak most a válogatottban. Rendszeresen szerepelt a különböző korosztályos válogatottakban és az olimpiai csapatban is, de a nagyválogatottban csak azután mutatkozhatott be, hogy a Bayer Leverkusenbe igazolt. A gyógyszergyári csapatban 1997 óta szinte nem is volt rossz meccse, de a válogatottban ugyanezt a teljesítményt sokáig nem tudta megismételni.

Igaz, Lothar Matthäus visszavonulásáig nem középhátvédként, hanem emberfogóként vetették be. Rendkívül elegánsan futballozik, a legnagyobb izgalmak között is megőrzi higgadtságát, de csak nagyon keveset megy előre, közel kétszáz bajnoki mérkőzésen mindössze tízszer volt eredményes, de rengeteg támadást indított a védelemből tértölelő indításaival.

Pár éve az AC Milan és a Bayern München is szerette volna megszerezni, ám ő inkább meghosszabbította szerződését a Leverkusennél, és itt akarja befejezni pályafutását. Közel másféléves kihagyás után tért vissza a pályára az ősszel, 2002-ben ugyanis a Manchester United elleni BL-elődöntőn térdszalag-szakadást szenvedett, ami miatt nem játszhatott a fináléban és a világbajnokságon sem. Ugyan még nem érte el egykori formáját, de Rudi Völler számít rá a kontiensnviadalon.