Carles Puyol (Spanyolország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Carles Puyol, a spanyolok középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Carles Puyol (Spanyolország)
Poszt: középhátvéd
Klub: FC Barcelona
Születési idő: 1978. április 13., Lleida
Testsúly, magasság: 178 cm/78 kg

Az FC Barcelona szurkolóinak legnagyobb kedvence 1978. április 13-án született Lleida városában, vagyis tősgyökeres katalánnak számít. Pályafutását a katalán sztárklubban kezdte, a B csapatban 18 esztendősen mutatkozhatott be, és rögtön első mérkőzésén gólt szerzett.

A következő két idényben kiszoríthatatlan volt a Barca tartalékcsapatából, amely előbb a harmadik, majd a második vonalban szerepelt, vagyis (ha csak pár mérkőzés erejéig is) együtt futballozott Vincze Ottóval. Louis van Gaal is felfigyelt rá, és 1999 nyarán Puyol már az első csapattal edzhetett, és az élvonalban nem akármilyen összecsapáson mutatkozhatott be: a Real Madrid elleni idegenbeli rangadón került be a kezdő tizenegybe.

Olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy bennragadt a csapatban, és azóta ő a Barca első számú jobbhátvédje. A drukkerek valósággal istenítik, különösen azóta, hogy 2000 őszén levette a pályáról az egykori nagy kedvencet, Luis Figót, aki a Real Madriddal tért vissza a Camp Nouba.

A következő szezonban a megszokottnál is többet ment előre, és megszerezte első gólját a bajnokságban. A válogatottban 2000 őszén mutatkozott be. Nagy munkabírású focista, aki nem ismer elveszett labdát.