Murat Yakin (Svájc)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Murat Yakin, a svájciak középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Murat Yakin (Svájc)
Poszt: középhátvéd
Klub: FC Basel
Születési idő: 1974. szeptember 15.
Testsúly, magasság: 183 cm/83 kg
Válogatottság: 41 mérkőzés, 4 gól

Török származású, de már Svájcban, egészen pontosan Baselben született, és a Concordia Basel volt az első klubja. Innen igazolta le 1992-ben a Grasshoppers, amelyben rögtön alapember lett a középpályán.

1994-ben kupát, egy évre rá bajnokságot nyert a Szöcskékkel, miközben rendre szerepelt az utánpótlás-válogatottban, sőt, 1995 szeptemberében a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. Játszott a Fradi elleni BL-meccsen, illetve a magyarok elleni Eb-selejtezőn is, és szerepelt az 1996-os kontinensviadalon.

1997 nyarán a VfB Stuttgartba igazolt, a svábokkal Lisztes Krisztián csapattársaként KEK-döntőt játszott. Egy évvel később a török Fenerbahce szerződtette, de egy év elteltével innen is távozott, mégpedig kacifántos módon: mivel klubja nem akarta elengedni, jogi útra terelte az esetet.

Az FC Basel szerződtette, majd egy évet eltöltött a Kaiserslauternben is, de itt csak elvétve játszott. Immár középhátvédként kulcsszerepe volt abban, hogy a Basel 2002-ben bajnoki címet nyert, majd a BL-ben is kiválóan szerepelt. Kissé sérülékeny futballista, hatalmas játékosintelligenciával. Öccse, Hakan Yakin a svájci válogatott játékmestere.